SAMO JE VODA SIGURNA: Šokirat ćete se koliko šećera pijete u omiljenim napicima, A TOGA NISTE NI SVJESNI!

Zanimljivosti
SAMO JE VODA SIGURNA: Šokirat ćete se koliko šećera pijete u omiljenim napicima, A TOGA NISTE NI SVJESNI!
.

Koliko puta ste umjesto obične vode popili čašu zdravog soka od naranče? Ili doručak zamijenili smoothiejem? Možda ste često pomislili da činite dobro svom organizmu ili da se strogo držite plana prehrane, no kilogrami ne idu dolje. Razlog može biti u šećeru koji pijete, a toga niste ni svjesni.

 

Voćni sokovi

Čak i ako se ne radi o sokovima koje ste kupili u trgovini, voćni napici često imaju puno šećera koji se nalazi u samom voću. Ako sami radite sok koji niste dodatno zasladili, opet pijete mnogo šećera. Tako se u soku od naranče na 100 ml nađe 9,3 grama šećera, u soku od grožđa oko 15 grama, a u soku od jabuke oko 10 grama šećera.

 

Kakao

Kad nam dolaze zimski mjeseci, nema ništa bolje od šalice vrućeg kakaa. No, pripazite, u dva decilitra ovog napitka nađe se i do 20 grama šećera! To je skoro kao da ste popili gazirano zaslađeno piće.

 

Pivo

Naravno, sve ovisi o tome koliko ih popijete, ali pivo je inače visokokalorični napitak s kojim ne biste trebali pretjerivati. Više šećera imaju craft piva zbog načina izrade, a što je više alkohola, to je i više šećera. Ako volite pivo, razmislite o bezalkoholnom.

 

Ledeni čaj

Svi ledeni čajevi koje možete kupiti prepuni su šećera i zaslađivača. Na samo 100 ml mogu imati i više od 10 grama šećera. Čaj koji ćete skuhati kod kuće i potom rashladiti puno je bolja opcija nego oni koje ćete kupiti u kafiću ili trgovini. 

Ne propustite