Ništa vas trenutno ne može usrećiti? Možda se radi o depresiji, provjerite da li imate ove simptome...

Zdrav život
Ništa vas trenutno ne može usrećiti? Možda se radi o depresiji, provjerite da li imate ove simptome...
.

Depresija podrazumijeva poremećaj raspoloženja i teško stanje popraćeno brojnim nuspojavama. Već duže vrijeme osjećate kako ste usamljeni i sve što želite je samo spavati? Ništa vas trenutno ne može usrećiti? Ako ste sumnjali da se radi o depresiji, bili ste u pravu.

Postoji nekoliko znakova, pa je dobro znati koji su simptomi depresije.

Postoje tri vrste depresije:

    - laka depresija
    - srednja (prolazna) depresija
    - teško depresivno stanje

Simptomi depresije

Uobičajeni znakovi mogu otežati svakodnevni život. Pored toga što će vam poremećaj promijeniti pogled na svijet i svaki problem prikazati mnogo većim nego što je zapravo u stvarnosti, zbog takvog stanja osjećat ćete se usamljeno.

Koliko se god činilo da ste sami, to nije istina jer postoje i drugi koji se bore s ovim problemom. Kako bi mogli znati pripadate li i vi toj skupini, slijede najčešći znakovi:

    misli o samoubojstvu i smrti – takvo stanje se ne manifestira na jednak način, kod skoro svake osobe je drugačije. Dok neki razmišljaju da se rane, drugi se nadaju vlastitoj smrti jer smatraju da nikome ne bi nedostajali i da je ostalima bolje bez njih. Najbolji način da se spriječi samoubojstvo je prepoznati znakove na vrijeme.
    osjećaj tuge, beznađa i praznine – spomenuti osjećaji se javljaju svaki dan i teško ih se riješiti bez odgovarajuće terapije.
    nemogućnost donošenja odluka – pokazalo se da depresija može otežati koncentraciju te onemogućiti ispravan način razmišljanja. Zbog toga će se donošenje bilo koje jednostavne odluke činiti problematičnim.
    gubitak interesa za stvari koje su vas usrećivale – postoji mogućnost da ćete izgubiti interese za seks, druženje s prijateljima i hobije koje ste prije voljeli.
    osjećaj manje vrijednosti i krivnje – osobe koje imaju psihički poremećaj, mogu osjećati krivnju za male pogreške, za stvari nad kojima nemaju kontrolu i za stvari za koje nisu krive.
    osjećaj napetosti i kratak fitilj – brzo se naljutite i treba vam puno vremena da se ponovno smirite.

Fizički znakovi depresije

Kako postoje već dobro znani psihički simptomi, dobro je znati kako postoje i fizički znakovi depresije:

    bolovi u leđima – istraživanje provedeno na sveučilištu Alberta pokazuje da osobe sa psihičkim poremećajem imaju više šanse da osjete bol u leđima od onih kojima nije dijagnosticirano depresivno stanje.
    problemi sa spavanjem – depresivne osobe mogu imati probleme sa spavanjem, a zbog čega često znaju ostati budne do jutra.
    glavobolja i migrena – istraživanja su jasno dala do znanja da oni koji su jednom iskusili teško psihičko stanje imaju tri puta više šanse da će doživjeti migrenu, dok oni koji su prije imali migrene imaju pet puta više šanse da će postati depresivni.
    umor – bez obzira koliko spavate, vječno ste umorni i iscrpljeni. Radi se o stanju zahvaljujući kojem se odmah može prepoznati osoba koje nije najboljeg psihičkog zdravlja.
    problemi s probavom – mučnina, zatvor ili proljev mogu biti jedan od znakova poremećaja.
    bolovi u prsima – iako se u mnogim slučajevima ovakvo stanje povezuje s depresijom, potrebno je što prije otići kod doktora obiteljske medicine kako bi vas uputio da daljnje pretrage, jer se može raditi o ozbiljnoj i teškoj bolesti.

Liječenje depresije

Jeste li znali da postoje rečenice koje nikad ne bi smjeli reći depresivnim osobama? Bez obzira što ste željeli pružiti podršku takvoj osobi, postoji mogućnost da ćete nenamjerno još više pogoršati njeno stanje.

Takvim osobama nikada ne bi trebali uputiti rečenice kao što su:

“Razumijem kako se osjećaš” – ako znate što je klinička depresija jer ste ju i vi imali, jasno je kako ju svatko proživljava na svoj način. Bilo bi najbolje kada bi objasnili kako ne možete zamisliti trenutno stanje, ali da uvijek može računati na vas.

Uzmi antidepresiv” – umjesto toga trebali bi ponuditi svoju pomoć i reći koliko ste zabrinuti.

Postoji više načina liječenja a među poznatijima su:

    - terapija rješavanja problema – koncentrira se na trenutne probleme koje nastoji riješiti.
    - kognitivno – bihevioralna terapija – u radu s terapeutom pokušat ćete promijeniti način ponašanja.
    - interpersonalna terapija – koncentrira se na način kako okolina utječe na vas i odnos s ljudima.

Pored antidepresiva i terapije elektrošokovima, postoji i prirodno liječenje depresije. Važno je reagirati na vrijeme kako se stanje ne bi pogoršalo i da bi mogli uživati u životu.

Ne propustite