NE IGNORIŠITE SVOJE TIJELO : Ovo su rani znakovi da nešto nije u redu s vašim bubrezima!

Porodica i zdravlje
NE IGNORIŠITE SVOJE TIJELO : Ovo su rani znakovi da nešto nije u redu s vašim bubrezima!
.

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje općenito. U tome nisu iznimka ni vaši bubrezi. Ključno je znati prepoznati prve znakove da nešto nije u redu, stoga pogledajte koji su najčešći simptomi zbog kojih biste trebali posjetiti liječnika.

 

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tekućine koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih dijelova vašega tijela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme  s bubrezima.

 

2. Promjene u urinu

Trebali biste primijetiti promjene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadaća bubrega, stoga je posve logično da promjene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima.

 

3. Mučnina i povraćanje

Posve je razumljivo da osjećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne tvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše tijelo pronalazi načine da izbaci toksine i to često - povraćanjem.

 

4. Osjećajte pretjeran umor

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. unatoč dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu, piše ordinaciaj.hr.

 

5. Anemija

I anemija je povezana s nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Stoga, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolirajte i zdravlje svojih bubrega.

 

6. Svrbljivi osipi

Kada štetne tvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promjenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože.

 

7. Loš okus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem tijelu. To može uzrokovati okus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti okus. Sve to utječe i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

Ne propustite