Poplava koja je rastužila sve: Djevojčica je poginula u odvodu... (FOTO)

Nostalgicno
Poplava koja je rastužila sve: Djevojčica je poginula u odvodu...  (FOTO)
.

Zadar i okolica su teško stradali u poplavama prošle sedmice. Sličan potop pogodio je grad 1986. godine gotovo istog datuma. Tada je poginula šestogodišnja djevojčica koju su tražili danima...

Na Zadar je palo 350,2 litara kiše po četvornom metru, što je rekord u posljednjih 38 godina, pisalo je u novinama u rujnu 1986. godine, nakon što je velika poplava pogodila Zadar i okolicu. 31 godinu kasnije zadarski kraj opet se suočio s posljedicama stravičnih poplava.

pp

Čak se i datumi poplava gotovo poklapaju. Potop iz 1986. bio je 10. setembra, a iz 2017. 11. setembra. I tada je velika šteta bila u Solani u Ninu i pogonima Cenmara (današnjeg Cromarisa).  Novinari Zadarskog lista prekopali su arhiv Znanstvene knjižnice i pronašli izvještaje iz tadašnjih novina, a cijelu poplavu je snimio cijenjeni zadarski fotoreporter Zvonko Kucelin.

- Pomoć vatrogasaca zatražile su radne organizacije SAS HRC Borik, TK Boris Kidrič i druge. Ovo je nevrijeme ukazalo na neke neriješene komunalne probleme, prije svega kanalizacije koja nije bila u stanju primiti veći dio vode - pisao je tadašnji Narodni list u opsežnim izvještajima o poplavama.

Nažalost, goleme materijalne štete ipak nisu bile najveće zlo koje je pogodilo Zadar. U poplavi je stradala 6-godišnja djevojčica.

 - U Općinskom sekretarijatu za unutrašnje poslove potvrđeno da je u  jakom nevremenu na području gradske zajednice Diklo nestala šestogodišnja djevojčica. Dijete je zahvatila snažna bujica vode nedaleko od gostionice Konoba i odnijela u nezaštićeni otvor podzemnog kanala ispod prometnice koji vodi u more. Čovjek koji je vidio tragediju pokušao je pomoći, ali bez rezultata - pisala je Slobodna Dalmacija.

Dva dana kasnije, tijelo djevojčice pronašli su vojnici JNA u moru ispred Zatona.

- Posebna komisija izvršnog vijeća je sačinila prvu procjenu štete i ona, prema još uvijek nepotpunim podacima, iznosi milijardu i 161 milion dinara, a po svemu sudeći će konačna cifra prijeći dvije milijarde.

Najveće štete zabilježene su u društvenom sektoru privrede i do sada iznose 761,5 milijuna dinara, međutim jedan dio radnih organizacija je nagovijestio i indirektne štete. Do sada je najviše osjetila posljedice Solana u Ninu kojoj je uništena cijela jedna berba soli, a šteta u ovoj radnoj organizaciji je procijenjena na 306 milijuna dinara. Iza ninske Solane je Cenmar sa svojih 243,5 miliona dinara - pisalo je u novinama, prenosi Zadarski list.

 

Ne propustite