DOKAZANO: Izbjegavajte ovu namirnicu jer je ona hrana za RAK!

Porodica i zdravlje
DOKAZANO: Izbjegavajte ovu namirnicu jer je ona hrana za RAK!
.

Neki kažu da je nezdravo masno, drugi slano, treći slatko – i svako može biti u pravu, ali stručnjaci tvrde kako je najbitnije da je prehrana uravnotežena i tjelesna masa u okvirima normalnog, jer je to preduslov zdravlja. 

Ipak, najnovije istraživanje Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako je jedna namirnica najveći sumnjivac za uzrokovanje raka koji uzrokuje više od 35 miliona smrti širom svijeta. 
Upravo zbog toga se onkološkim bolesnicima savjetuje smanjenje, pa i potpuno ukidanje šećera u prehrani.
Naime, ćelije karcinoma koriste znatno više glukoze za svoj rast i razmnožavanje od drugih ćelija, a različite su studije pokazale da ljudi koji imaju veće razine glukoze češće obolijevaju od različitih vrsta karcinoma.

Tako laboratorijska ispitivanja pokazuju kako ćelije raka mogu opstati jedino na jednostavnim ugljikohidratima, uključujući i rafinirane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu konvertirati svoju energiju iz glikolize bez kisika, u procesu anaerobne glikoze.

180207142-xs

Tada se stvaraju otpadne tvari koje su slične forme kao, primjerice, mliječna kiselina. Taj otpadni materijal potom ide iz čelije raka do jetre gdje se metabolizira a otpadni dio procesa je glukoza. Tada se glukoza vraća hraniti ćelije raka i nastaje začarani krug.

Sladak, jeftin i prirodan, tako se reklamira fruktoza kao zdravi zaslađivač u hrani. No istina je da je šećer, koji se prirodno nalazi u voću, povezan s modernim epidemijama poput raka, srčanih bolesti, visokim tlakom, oštećenjem bubrega i demencijom, otkriva skup naučnih studija objavljen u časopisu Američko dijetetsko udruženje.

Najnoviji podaci o fruktozi otkrivaju da je ona povezana s karcinomom rektuma, a posebno su opasne velike količine voćnih sokova zaslađenih fruktozom.
Najveći problem je, objašnjavaju naučnici, što se preradom voćnog šećera gube svi zdravi sastojci poput vlakana, vitamina C i antioksidansa. Voćni šećer također potiče i pretilost, posebno nakupljanje masnoća u području struka čime se povećava rizik za srčani i moždani udar.

Danas fruktoze nema samo u voćnim sokovima, već i u velikom broju namirnica – od keksa pa sve do sladoleda i smrznute hrane. Većina kupaca ne zna što jedu i piju jer se fruktoza može navesti pod raznim imenima, upozoravaju stručnjaci.

"Pretjerana količina fruktoze u tijelu se ponaša poput otrova i izaziva brojne zdravstvene komplikacije.", ističe profesor Richard Johnson sa Univerziteta Colorado. Naučnici predlažu ograničen unos fruktoze u kupovnim namirnicama, ako ju ne mogu u potpunosti izbjeći.

Ne propustite