KORISNO JE ZNATI: Ovo su simptomi upale SLIJEPOG CRIJEVA - Ako odmah nešto ne preduzmete možete imati KATASTROFALNE POSLJEDICE!

Porodica i zdravlje
KORISNO JE ZNATI: Ovo su simptomi upale SLIJEPOG CRIJEVA - Ako odmah nešto ne preduzmete možete imati KATASTROFALNE POSLJEDICE!
.

Apendicitis ili upala slijepog crijeva je upala malog organa koji se nalazi pri početku debelog crijeva. Dijagnoza akutne upala postavlja se klinički, a liječi se odstranjivanjem sijlepog crijeva.
 
Preko 5% populacije u određenom trenutku preboli upalu slijepog crijeva.
 
Simptomi su najčešće očigledni
 
U Americi je upala slijepog crijeva najčešći uzrok abdominalnog bola. Do akutne upale može doći zbog opstrukcije crijeva hiperplazijom ili fekalitom. Ponekad razlog začepljenosti mogu biti i gliste. Opstrukcija stvara prekomjeran rast bakterija, ishemiju i upalu.
 
Ako se upala slijepog crijeva ne liječi na vrijeme, može doći do gangrene i gnojenja. Ova vrsta upale zahtjeva hiruršku intervenciju i uklanjanje slijepog crijeva.
 
Apendicitis se može dogoditi u svakoj životnoj dobi, ali najčešće se događa kod tinejdžera i u dvadesetim godinama.
 
Glavni simptom upale je bol oko pupka i u donjem desnom dijelu stomaka, koju prati mučnina, povraćanje i gubitak apetita. Kroz nekoliko sati se bol premješta u cijeli donji desni dio trupa. U slučaju pomjeranja ili kašljanja, bol postaje jači.
 

Jedan od klasičnih znakova je i direktna i prenesena osjetljivost u spoju pupka i desne strane tijela. Pri protezanju mišića se može osjetiti jači bol, kao i kod pokretanja bedara. Jedan od simptoma je i povišena tjelesna temperatura od 37,7 do 38,3 stepena.
 
Jedan od problema je to što se ovi klasični simptomi javljaju tek kod polovine bolesnika. Navedeni bol ne mora nužno da bude lokalizovan na donju desnu stranu, pogotovo kod male djece i odojčadi. Osjetljivost na dodir može biti manja ili čak odustna. Kod malog djeteta stomak može da bude tvrd na dodir, natečen ili napuhan.
 
Peristaltika crijeva, širenje i sužavanje za potrebe probave, može biti sporija ili čak odsutna u slučaju upale slijepog crijeva. U mokraći se mogu pojaviti crvene krvne ćelije. Kod starijih ljudi i kod trudnica je bol slabiji nego kod mlađih bolesnika, a lokalna osjetljivost takođe je manje izražena.
 
Liječenje uključuje operaciju
 
Pri pojavi prvih simptoma za koje niste sigurni odakle dolaze, nikako nemojte uzimati lijekove protiv bolova. Na taj način otežaćete ljekaru postavljanje dijagnoze. Pri prvoj pojavi simptoma odmah se obratite ljekaru.
 

U slučaju klasičnih simptoma, ljekar će vam postaviti dijagnozu kliničkim putem. Ako se radi o atipičnim simptomima, radit će se krvna slika i pregled skenerom. Moguće je i da će vam ljekar uraditi ultrazvuk sa postupnim povećanjem pritiska, ali je on ograničen u odnosu na skener.
 
Od analiza za navedene simptome moguća je i laparoskopija, koja je posebno korisna kod žena koje imaju izražene abdominalne bolove.
 
Liječenje upale slijepog crijeva u potpunosti je moguće bez komplikacija u slučaju ranog prepoznavanja simptoma i upale. Kod dovoljno ranog zahvata mortalitet je manji od 1 posto, te je uz to uobičajen potpuni oporavak.
 
Ako dođe do komplikacija i pucanja slijepog crijeva u utrobi, mogu da uslijede ponovne operacije i dug oporavak.
 
Ako se radi o upali slijepog crijeva, operacija uključje uklanjanje ovog organa. Postoji mogućnost smirivanja upale antibioticima, ali nakon toga se upala često vraća jer je to samo privremeno rješenje. Nakon operacije, ljekar će vam, u zavisnosti od komplikacija i zahvata, preporučiti antibiotike.
 
Inače, slijepo crijevo spada u "nepotrebne" organe u tijelu. U nekim zemljama, ljekari ga vade iz tijela beba odmah po rođenju.
 

Ne propustite