FANTASTIČNO DEJSTVO ČAJA OD PELINA: Pomaže kod mnogih tegoba, ali uz krivo uzimanje posljedice mogu biti grozne!

Porodica i zdravlje
FANTASTIČNO DEJSTVO ČAJA OD PELINA: Pomaže kod mnogih tegoba, ali uz krivo uzimanje posljedice mogu biti grozne!
-

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari koje, ako se koriste u pravilnim dozama mogu pomoći u probavi, kao okrijepa ali i u popravljanju cijelog organizma.

pelin
Naziva se još i akčenac, bili pelin, đul, gorčika, gorki, vermut i tako dalje. Eterično ulje i čaj od pelina sadrže niz spojeva koji pomažu u obnovi organizma, a i kod raznih bolesti.
Pelin u sebi sadrži glikozide i gorke tvari. Osim toga sadrži i organske kiseline kao što su jabučna, taninska i jantarska. Listovi pelina sadrže zelenoplavo eterično ulje tujon, terpene, tanaceton i soli kalijana i mangana. Pelin je biljka koja raste razgranato i ima srebrnkaste listove. Specifičnog je i jakog mirisa, a okus mu je gorak po čemu je pelin najviše i poznat. Koristio se još u doba Rimljana i Grka kao lijek.


Ljekovito djelovanje čaja od pelina
Ljekovitost biljke pelin je velika, no treba se koristiti u pravilnim dozama. U suprotnom može uzrokovati nuspojave slične halucinacijama.

  • Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava čaja od pelina:
  • potiče apetit
  • služi za okrijepu nakon bolesti
  • otklanja probavne smetnje kao što je nadutost
  • omogućava bolju cirkulaciju
  • pospješuje trudove kod trudnica
  • pomaže radu jetre i žuči

Čaj od pelina može se koristiti i samo za okrijepu ali je odlično nakon operacija ili teških bolesti. Otklonit će probavne smetnje i nadimanje, te olakšati probavu. Brojna ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam. Dugotrajnim korištenjem smanjit će se neugodni simptomi šećerne bolesti, nepravilnog rada crijeva, smetnje u radu jetre, žući i slezene. Ova biljka pozitivna je i za funkcije ženskih spolnih organa.
U probavi pelin omogućuje čišćenje organizma od nametnika. Zato je odlično sredstvo u prevenciji protiv gastritisa želuca, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te lošeg zadaha. 


Napravite sami svoj čaj od pelina


Biljka pelin bere se između srpnja i kolovoza prije nego krene cvjetati. Mogu se brati korijen i list, a koristiti se može svježi ili sušen u hladu. Od pelina se mogu, osim čaja, raditi i tinktura, ekstrakt, vino i prah.


Čaj od pelina 
Izrada ovog čaja je vrlo jednostavna. Trebat će vam 5 do 15 grama listova pelina. Prelijte ga s pola litre ili litrom vode, pričekajte 15 minuta. Nakon toga procijedite i možete ga piti. Pazite da ne stavite preveliku dozu listića, a premalo vode kako ne bi došlo do nuspojava. Pije se 2 šoljice dnevno prije ili poslije jela.


Prah od pelina
Prah od pelina pije se u kapsulama. Preporučuje se korištenje do tri šoljice dnevno, ali ne duže od sedmicu.


Oblozi od pelina
Namočite toplu krpu u uvarak od pelina. Uvarak ćete dobiti tako da čvrste dijelove biljke kao što je u ovom slučaju korijen, ekstrahirate na temperaturi od 90°C. Topli oblog stavite na bolno mjesto. Ovakvi oblozi koriste se kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.


Tinktura od pelina
Kako bi dobili tinkturu od pelina, jedan dio suhog praha natopite u 5 dijelova po 70% alkohola. Zatvorite posude, promiješajte svaki dan i držite tako 10 dana. Kada dovoljno odstoji profiltrirajte. Koristi se tako da do 20 kapljica stavite u čaj i uzimate pola sata prije jela ili sat poslije jela.


Napomene pri korištenju čaja od pelina
Kao što smo naveli, čaj od pelina je ljekovit osim ako se ne uzima u prevelikim dozama. Osim toga trebate paziti na ovo:

  • ne smiju ga koristiti dojilje jer će utjecati na mlijeko
  • ne smije se uzimati ako se sumnja na cerebralnu kongestiju
  • ne smije se uzimati pri iritaciji želuca već samo kao prevencija tome
  • ako koristite preparate s dodatkom željeza, ne smijete uzimati pelin

Ako niste sigurni smijete li i u kolikoj dozi koristiti čaj od pelina, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Ne propustite