Napetost raste: Ruska vojska ušla u Ukrajinu

Svijet
Napetost raste: Ruska vojska ušla u Ukrajinu
Kolona od 32 tenka, 16 haubica i kamioni s municijom borcima ušli su u istočnu Ukrajinu iz Rusije, saopćila je u petak ukrajinska vojska.

Kolona od 32 tenka, 16 haubica i kamioni s municijom borcima ušli su u istočnu Ukrajinu iz Rusije, saopćila je u petak ukrajinska vojska.

"Nastavlja se razmještanje vojne opreme i ruskih plaćenika na bojnim poljima", rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko govoreći o prekograničnom upadu, prenosi AJB.

Izvještaj o novom ruskom kretanju preko granice uslijedilo je nakon optužbe proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini da su Vladine snage pokrenule novu ofanzivu, što je Kijev odmah demantirao.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u petak je ustvrdio da je njegova zemlja suočena s mogućnošću porasta nasilja nakon što je iz Rusije u Ukrajinu prešao novi konvoj oklopnih vozila, javljaju agencije.

Konvoj je "brutalno kršenje međunarodnog prava", zbog kojeg će biti otežano postizanje mirnog rješenja, rekao je Porošenko njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru, kako je saopćeno iz njegovog ureda.

Rusija je ovog mjeseca u Ukrajinu već poslala dva konvoja pomoći koje nisu pregledali ukrajinski carinici, saopćio je OSCE.

NATO bilježi prelaske

I iz sjedišta NATO-a u Briselu objavljeno je da je primjeno povećanje broja ruskih vojnika i količine opreme duž granice s Ukrajinom.

"Svjesni smo izvještaja o tome da ruski vojnici i tenkovi prelaze granicu s Ukrajinom i proučavamo ih. Možemo potvrditi da je nedavno došlo do povećanja broja ruskih vojnika i količine opreme duž istočne granice Ukrajine", rekao je neimenovani oficir NATO-a.

"Potvrde li se prelasci u Ukrajinu, to će biti novi dokaz ruske agresije i direktne uključenosti u destabiliziranje Ukrajine", dodao je on.

Sporadično nasilje nastavilo se nakon sklapanja primirja 5. septembra, a sukobima je izgubilo život oko 4.000 ljudi.

Međutim, izgleda da je primirje posebno krhko ove sedmice, jer se separatisti i Vlada u Kijevu međusobno se optužuju za nasilje, nakon što su održani izbori u nedjelju u separatističkim regijama.

"Nastavlja se opskrba vojnom opremom i neprijateljskim borcima iz Ruske Federacije", rekao je Lisenko te dodao je da je pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a 16 ranjeno u posljednja 24 sata, unatoč primirju.

Rusija poštuje izbor pobunjenika

S druge strane je, nakon izbora rukovodstva proruskih pobunjenika, koje Zapad smatra nelegitimnim, savjetnik za vanjsku politiku Rusije Jurij Ušakov rekao da Rusija poštuje volju birača na istoku zemlje.

Nakon što je Zapad kritizirao stavove Moskve o nedjeljnom glasanju, Ušakov je kazao kako je Rusija namjerno izabrala riječ "poštuje" umjesto "priznaje".

"Podržavamo nastavak procesa iz Minska i zalažemo se za održavanje još jednog sastanka s članovima Kontakt-grupe", rekao je Ušakov novinarima, aludirajući na sporazum o primirju postignut tokom pregovora u bjeloruskom glavnom gradu Minsku 5. septembra.

"No ne ovisi sve o nama. Puno je faktora", kazao je.

Ušakov je rekao kako su dogovoreni razgovori predsjednika Vladimira Putina s britanskim premijerom Davidom Cameronom i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom tokom samita G20 u australskom gradu Brisbaneu.

Ovaj samit će biti održan 15. i 16. novembra.

Putin će se, također, susresti sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i japanskim premijerom Shinzom Abeom na Azijskom-pacifičkom samitu u Pekingu 10. i 11. novembra, rekao je Ušakov.

Osam ukrajinskih vojnika na liječenju u Zagrebu

Hrvatska se, kao članica NATO saveza, obavezala pomoći Ukrajini u zbrinjavnju ranjenika, pa je u zagrebačke bolnice pristiglo osam ranjenih ukrajinskih vojnika, koji će biti zdravstveno zbrinuti.

Imena ukrajinskih vojnika i naziv bolnice nisu javno objavljeni zbog zaštite identiteta, a radi se o obliku pomoći koji Hrvatska pruža kao NATO članica zaraćenom dijelu Ukrajine, prenosi Anadolija.

Ranjenike zbrinjavaju dva hrvatska ministarstva, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zdravlja, koji u potpunosti snose troškove prevoza i liječenja.

Hrvatska je time ispoštovala dogovor postignut na NATO samitu u septembru ove godine, prema kojem se, uz još 11 zemalja članica, obavezala pobrinuti za pomoć u zdravstvenom zbrinjavanju ranjenika iz zaraćenog dijela Ukrajine.

Ne propustite