Početak nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku

Region
Početak nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku
.

Izaslanstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) posjetilo je danas nekoliko srednjih škola u Novom Pazaru u povodom početka nastave na bosanskom jeziku, a potpredsjednik BNV-a Esad Džudžo rekao je da je povećan broj djece u sandžačkim općinama koja pohađaju bosanski jezik.

 

On je ocijenio da je uvođenje nastave na bosanskom jeziku izazov za cio lanac aktera.

"Izazov koji sve nas tjera da dublje istražimo bosanski jezik i bošnjačku kulturu, istovremeno, nastava na bosanskom jeziku jača multietničnost u sandžačkim školama", rekao je Džudžo, navodi Tanjug.

Dodao je da postoji veliko zanimanje za nastavu na bosanskom jeziku i kod direktora i kod nastavnika, učitelja i profesora ali i kod roditelja i djece što se, kako je rekao, dokazuje i ovogodišnjim rastom broj učenika koji pohađaju bosanski jezik u tri sandžačke općine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Izaslanstvo BNV-a posjetilo je Gimnaziju, Tehničku školu, Ugostiteljsko turističku školu, Ekonomsko-trgovinsku školu i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru.

Oni su direktorima škola uručili Čitanku za I razred srednje na bosanskom jeziku, Sandžački rječnik, autorice Šefke Begović Ličina, Monografiju Sandžaka, autora Muhedina Fijuljanina i komplete Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića.

Direktor Gimnazije oformio je tim koji će pratiti kvalitetu nastave na bosanskom jeziku.

Ne propustite