Cavusoglu o referendumu Kurda: Turska se neće ustezati od upotrebe sile

Svijet
Cavusoglu o referendumu Kurda: Turska se neće ustezati od upotrebe sile
.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da Turska vodi iskren dijalog s Francuskom, dodajući kako se nada da će i sa Njemačkom imati iste odnose kao i ranije.

"Sad će se završiti i izbori u Njemačkoj, a onda će prevladati zdrav razum. S Njemačkom ćemo također ponovo imati isti odnos", rekao je Cavusoglu na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom u Ankari, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osvrnuvši se na referendum o nezavisnosti, kojeg su vlasti Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka najavile za 25. septembar, a Parlament i Vlada Iraka zabranili, istakao je da svjetska javnost od Turske očekuje sve moguće oblike djelovanja.

"Amerikanci kao i druge zemlje kažu: 'Vi ste susjedi, imate i moć'. Turska se neće ustezati od upotrebe sile ukoliko bude potrebno", rekao je Cavusoglu.

Na pitanje o odnosima Turske s Evropskom unijom (EU), istakao je da je Turska uvijek izražavala poštovanje prema kriterijima Unije te da nema nikakvih problema sa zemljama članicama EU-a i s evropskim kontinentom.

"Mi smo zemlja koja ne želi probleme s Evropom. Nismo zemlja i narod koji će se povinovati pred nametanjima i dvostrukim standardima. To pokušavamo objasniti Evropi. Vi konačno morate promijeniti vaš stav prema nama. Sve dok nas ne budete posmatrali kao jednakog partnera, nemoguće je uspostaviti zdrave odnose u pogledu standarda i drugih pitanja. Jer u Turskoj više nema podršku vaš raniji stav koji je glasio: 'Šta god da zatražimo, Turska će izvršiti'. Ovu praksu Evropa mora primijeniti prema svim zemljama, uključujući i Rusiju. Mora malo promijeniti svoj mentalitet", rekao je Cavusoglu.

Le Drian je u obraćanju novinarima izjavio da Francuska i Turska vode snažan dijalog u mnogim oblastima.

"Imamo iskren, beskompromisan i konstruktivan dijalog, a, naravno, odanost je od najveće važnosti u okviru tog dijaloga", rekao je Le Drian.

Na kraju je istakao da dvije zemlje imaju odlične odnose i u oblasti borbe protiv terorizma.

"Imamo dobru saradnju s turskim snagama u borbi protiv ISIS-a", naglasio je francuski šef diplomatije.

Le Drian se u okviru posjete Ankari sastao i s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a za danas je planiran njegov sastanak s premijerom Binalijem Yildirimom, prenosi TRT.

 

Ne propustite