STRUČNJACI PREPORUČUJU: Evo šta treba jesti kad vam je oslabljen imunitet...

Porodica i zdravlje
STRUČNJACI PREPORUČUJU: Evo šta treba jesti kad vam je oslabljen imunitet...
.

Znamo da je vrlo teško održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist zrak, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga.Imunitet je preduvjet za dobro zdravlje i dug život, a ako ga želite održati snažnim, unesite promjene u prehranu.

Kako pomoći?

Najpametnije je na prirodan način – hranom! Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet.
 
Borovnica

Osim što su ukusne, borovnice su pune fitokemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Također, borovnice sadrže flavonoide te topljiva vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog tlaka. Borovnica smanjuje i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Dobro ju je uzimati kao desert umjesto raznih nezdravih slastica.

Špinat

Špinat se oduvijek doživljava kao sjajnu namirnicu. U špinatu se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Također, špinat obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijem. Drugim riječima, on je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo učiniti sastavnim dijelom svakog obroka.


Orah

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da si osigurate moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da orah usporava razvoj Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Grah

Ukusni grah je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grah obiluje vitaminom B, kalcijem, kalijem i folnom kiselinom. Sve to dobro je za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnoga tlaka. Također, grah je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umjesto krumpira - dugo će vas pratiti osjećaj sitosti.
 
Losos

Losos je iznimno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrijednosti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D te kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina. Znanstveni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije te čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi ga jesti barem jedno tjedno, i to, ako ste u mogućnosti, divlji losos.
 
 

Ne propustite