Na ovu presudu se čekalo 19 godina: Bivši šef splitskog rodilišta oslobođen optužbe za smrt bebe

Region
Na ovu presudu se čekalo 19 godina: Bivši šef splitskog rodilišta oslobođen optužbe za smrt bebe
.

Jedna beba bila je mrtva, a blizanac Duje rođen je s teškim invaliditetom. Striniću i Deliću presudilo se samo za smrt blizanca jer je slučaj teškog invaliditeta pao u zastaru prije nekoliko godina.

Naime, 19 godina nakon događaja, u Zadru su optužbe za smrt bebe Splićanke Dijane Aničić oslobođeni bivši šef splitskog rodilišta Tomislav Strinić i ginekolog Boris Delić. Strinića su teretili da nije na vrijeme naložio da Dijana Aničić porodi carskim rezom na Veliku Gospu 1998. godine.

Ovo je prva presuda u slučaju koji se po sudovima poteže još od 2002. godine, kada je započela istraga. Godine 2008. dignuta je optužnica protiv liječnika primarne zdravstvene zaštite, a ne ginekologa splitskog KBC-a, no tada dolazi do neočekivanog obrata u slučaju.

Otkrvena je 10 godina zagubljena dokumentacija, prema kojoj su oba blizanca bila živa u trenutku primanja Dijana Aničić u splitsku bolnicu.

Protiv Strinića je postupak već bio obustavljen, ali je Državno odvjetništvo temeljem tih nalaza i novog vještačenja zatražilo i dobilo obnovu postupka. Godine 2012. protiv Strinića i Delića dignuta je optužnica za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Optuženi su da nisu prepoznali visokorizičnu trudnoću i da su proveli normalni vaginalni porod trudnice, premda je njeno stanje bilo takvo da je zahtijevalo carski rez. 

Strinić oslobođen jer nije bez dvojbe dokazano da je kriv

Delić je oslobođen jer je radio po pravilu službe, odnosno nalogu nadređenog Strinića, doznajemo od branitelja Željka Gulišije. Strinić je oslobođen jer nije bez dvojbe dokazano da je počinio djelo.

Unatoč neugodnom sudskom postupku Strinić nije imao problema u karijeri. Bio je na čelu Katedre za ginekologiju splitskog Medicinskog fakulteta, a porodio je i Severinu.

Dijana Aničić nije bila dostupna za komentar. Zastara je trebala nastupiti iduće godine, no sada s nepravomoćnom presudom zastarni rok produžen je dvije godine.

Ne propustite