TRAGEDIJA POD ZEMLJOM: Nastradali rudari - Ugušili se od otrovnih gasova!

Region
TRAGEDIJA POD ZEMLJOM: Nastradali rudari - Ugušili se od otrovnih gasova!
.

Rudari iz Makedonije Zoran Petkovski iz Krive Palanke i Toni Nanev iz Probištipa, stari oko 50 godina, nastradali su preksinoć u rudniku Lece kraj Medveđe. Kako Kurir saznaje, oni su se najverovatnije ugušili od otrovnih gasova u u jami zvanoj Jezerina.

Prema nepotvrđenim informacijama, Petkovski je bio nadzornik, a Nanev rudar. Obojica su prethodne četiri godine bili zaposleni u rudniku Lece, a cijelog života su se bavili ovim poslom.

Zvaničnih informacija o uzrocima nesreće, koja se dogodila oko 23 sata, još uvijek nema.
- Prvo se povela priča da su rudari nastradali nakon miniranja jame jer se nisu povukli na vrijeme, ali su njihove kolege to negirale i navele da nikakvog miniranja nije bilo - navodi izvor upućen u ovaj slučaj.

Druga verzija priče je da su Petkovski i Nanev sišli u jamu zbog provere.
- Uslijed jakog nevremena jedno vrijeme u jami nije bilo struje. Vjerovatno su se ugušili od ranije zaostalih gasova - dodaje sagovornik Kurira.

Tijela nesretnih rudara izvučena su iz jame oko 23.30. Na mjesto nesreće odmah je došla ljekarska ekipa iz Doma zdravlja u Medveđi. Međutim, uprkos svim naporima zdravstvenih radnika, nije bilo moguće reanimirati nastradale rudare.

Rudnik Lece u utorak nije radio, a na radnim mjestima su bili samo radnici koji održavaju jame. Istragu o smrti rudara vodi Osnovno tužilaštvo u Lebanu.Ovo je druga smrt rudara u ovom rudniku za godinu dana. 

Ne propustite