Ovdje nema mobitela, automobila ni trgovina, živi samo 250 ljudi, a možete doći samo na poseban poziv!

Zanimljivosti
Ovdje nema mobitela, automobila ni trgovina, živi samo 250 ljudi, a možete doći samo na poseban poziv!
.

Na prvi pogled Niihau može djelovati kao idealno mjesto za odmor.

Najmanji je naseljeni otok u Havajskom otočju, a prostire se na oko 179 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija. 
Tu nema izgrađenih cesta, hotela ni supermarketa. Jednom sedmično na Niihau pristaje brod koji dnosi potrebne namirnice, a u slučaju opasnosti na raspolaganju je helikopter vlasnika. 

Glavna transportna sredstva na otoku su bicikla i konji.
U ovom tropskom raju okruženom Tihom oceanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki. 
Nažalost, rijetki ga mogu posjetiti. Naziva se zabranjenim otokom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega dolaze samo ljudi na poseban poziv. 

niihau-sep-2007-700x357

Kralj Kamehameha IV. prodao je Niihau 1863. godine Elizabeth Sinclair za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici, porodica Robinson,  upravljaju otokom već više od stotinu godina.
Popis stanovništva iz 2009. godine tvrdi da na otoku živi 130 osoba,ali pretpostavlja se da je brojka u međuvremenu narasla na 250 pojedinaca koji provode svoj život udaljeni od blagodati modernog svijeta bez plaćanja najamnine. 

Stanovnici nemaju mobitele ni tekuću vodu, a električna energija dobiva se preko solarnih panela. 
Vlasnici žele održati havajsku kulturu, te je jedini otok u Havajskom otočju na kojem samo rijetki pričaju engleski jezik.

Na otoku dominira suh teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima mali vrt na kojem uzgaja pokoji povrtni plod za kulinarska spajanja s govedinom i ovčetinom, ili ribom koju samostalno love. 

Niihau je dom i za havajsku morsku medvjedicu, a na otoku se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja.

1732fde9be18e15e7ecb230024d2cac6

Ne propustite