OLUJA U SRBIJI NAPRAVILA HAOS: Vjetar odnio krov škole, puhao 105 km/h, na ulicama PUSTOŠ (VIDEO)

Region
OLUJA U SRBIJI NAPRAVILA HAOS: Vjetar odnio krov škole, puhao 105 km/h, na ulicama PUSTOŠ (VIDEO)
.

Olujni vjetar sa kišom protutnjao je sinoć oko 19 časova kroz Šumadiju, a najjače kroz Kragujevac, Batočinu i Lapovo.

Na tom području bilo je nekoliko udara groma, odnošenja krovova sa stambenih objekata i više iščupanih stabala. Najteže je pogođena opština Batočina, pa je već sinoć oko 21.30 zasjedao Štab za vanredne situacije.

Predsjednik opštine Batočina Zdravko Mladenović rekao je agenciji Beta da je olujni vjetar odnio krov na jednom objektu osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini, podigao krov na trafo stanici, krov na opštinskoj zgradi, a rasturene su i dvije limene garaže u kojima je bio smješten dio opštinske arhive.

 

U Smederevskoj Palanci vjetar od 105,8 km na sat

Smederevska Palanka bila je, prema pokazateljima lokalne Meteorološke stanice, jedan od vodećih gradova u Srbiji po brzini vjetra tokom nevremena koje je u ponedeljak zahvatilo Srbiju.Tokom kratkog nevremena u večernjim satima izmjerena je brzina vjetra od 105,8 kilometara na sat odnosno 29,4 metra u sekundi. Količina padavina iznosila je 10,7 litara po kvadratnom metru.

Prema riječima Mladenovića, metalna bandera je pala na vozilo komunalnog preduzeća u Batočini koje je izašlo na teren da uklanja oborena stabla. "Ima oštećenja i na vrtiću u Batočini, a u toku je popis oštećenja u domaćinstvima fizičkih lica, gdje je vjetar najčešće odnosio crepove sa krovova", rekao je Mladenović.

On je naveo da je odlukom Štaba za vanredne situacije od sinoć donijeta odluka da se urgentno raščiste putevi koji vode od okolnih sela ka Batočine, pa su svi pravci od jutros prohodni.

Prema njegovim riječima, snabdijevanje strujom je na području opštine Batočina u najvećem dijelu stabilizovano. Nevrijeme u Batočini počelo je oko 19.30 i trajalo je oko 40 minuta. Centar Lapova je ostao sinoć ostao bez struje, ali je snabdijevanje regulisano brzom intervencijom ekipa EPS-a.

Zbog jakog vjetra juče od 14 časova do 18 časova u Šumadijskom okrugu je bilo čak 28 intervencija vatrogasaca zbog požara, od čega se 21 dogodio na otvorenom prostoru, a sedam na gradjevinskim objektima. Nije bilo povrijedjenih u požaru, a uzroci i materijalna šteta će biti naknadno utvrđeni.

 

Letjeli suncobrani, vjetar čupao drveće
 
Vjetar koji je protutnjao Nišom, iznenadio je i ugostitelje u centru grada, pa su tako suncobrani iz kafića završili na stazama za pješake. U Prokuplju je bio pravi kolaps, a olujni vjetar lomio je drveće drveće, a saobraćaj je gotovo nemoguć. Najgore je što je stiglo sasvim iznenada, pa je grad, s obzirom da je danas vašar prepun.

 

Sjenica od sinoć bez vode
 
Žitelji Sjenice od sinoć su bez vode jer je došlo do havarije na dalekovodu koji strujom napaja pumpe na izvorištu Zarudine, rečeno je za radio Sto plus. U dispečerskoj službi Elektrodistibucije rečeno je da su njihove ekipe na terenu i da je u toku otklanjanje kvara, a ako popravka dalekovoda bude išla po planu, snadbijevanje pumpi strujom biće uredno u toku dana. U Javnom komunalnom preduzeću "Vrelo" dodaju da su njihova postrojenja spremna da obezbijede uredno vodosnadbijevanje u trenutku kada dodje struja.

 

Grad tukao po Novom Pazaru


 
I Novi Pazar zahvatili su kiša i nevrijeme praćeno jakim gradom.

 

(Kurir.rs)

Ne propustite