Ove fotografije do sada niste mogli vidjeti: Evo kako je izgledao život Ljubiše Samardžića... (FOTO)

Nostalgicno
Ove fotografije do sada niste mogli vidjeti: Evo kako je izgledao život Ljubiše Samardžića... (FOTO)
.

U petak nas je napustio Ljubiša Samardžić, jedan od posljednjih velikana jugoslovenskog glumišta.

Od 1960. do danas ostvario je više od stotinu filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslovenskim rediteljima, a onda krajem devedesetih i sam preuzeo režisersku palicu. Ovo su neki detalji iz njegovog života u slikama.

1

Sa Milenom Dravić u filmu "Jutro" 1967.
Ljubiša i Milena igrali su zajedno u preko 30 filmskih i TV ostvarenja i bili su jedan od omiljenih glumačkih parova u SFRJ. Prvi put glumili su u filmu "Prekobrojna" 1962.

2

Scena iz filma "Doktor Mladen" (1975)
Ljubiša Samardžić i Ljuba Tadić u filmu snimljenom u znak sjećanja na legendarnog doktora Mladena Stojanovića (Tadić), organizatora ustanka na Kozari i narodnog heroja.

3

Kao reditelj filma "Nebeska udica" 1999.
Sniman posljednje nedjelje bombardovanja Beograda, film se takmičio na Berlinskom festivalu, što nije pošlo za rukom nijednom srpskom filmu do danas. Njegova iskrenost je dirnula svijet, govorio je Samardžić.

4

Na snimanju "Nebeske udice" 1999.
"Predsjednik žirija Berlinala Andžej Vajda se na premijeri divio filmu a već sutradan u “Di veltu” ministar kulture Njemačke je digao drvlje i kamenje što je selektor Moris de Hadeln uvrstio film u program. Po završetku festivala, ministar je smjenio selektora koji ga je vodio 26 godina! Čak mi je Vajda rekao: 'Skinuli su te sa liste za nagradu!' Da ne povjerujete!", rekao je Smoki.

5


Sa suprugom Mirom
Ljubavna priča između Ljubiše i Mira trajala je 56 godina. "Prvi put sam je vidio kao djevojčicu, imala je 17,18 godina. Osjećao sam da je ona žena mog života. I nisam se prevario. Vjenčanjem je unijela u moj razbarušeni život unutrašnji red i mir, neophodan za mirnu karijeru glumca", govorio je Smoki.

6

Scena iz filma "Bombaši" (1973)
Bati Živojinoviću igrao je saborca i najboljeg prijatelja u "Bombašima" i u daleko poznatijem ostvarenju "Valter brani Sraajevo" godinu dana ranije.

7

Na snimanju TV serije "Vruć vetar" (1980)
Neki ga znaju kao Smokija a neki će ga zauvijek pamiti po liku Borivoja Šurdilovića Šurde, dođoša iz Vlasotinaca koji dolazi "privremeno" kod ujke u Beograd (Čkalja) u potrazi za poslom.

8

U Veneciji sa nagradom Pehar volpi (Coppa volpi) za najboljeg glumca
Tu nagradu dobio je 1967. za ulogu Malog u "Jutru" Puriše Đorđevića. Ljubiša je igrao partizanskog poručnika koji poslije rata dolazi u Čačak i prolazi kroz razne sukobe sa bivšim saradnicima neprijatelja. Iako je "Jutro" bio jedan od prvih zabranjenih jugoslovenskih filmova donio je Samardžiću trijumf koji do sada nijedan glumac sa prostora bivše SFRJ nije ponovio.

9


Posljednji put u javnosti
Posljednji put se pojavio u javnosti 30. marta 2017. na 64. Martovskom festivalu koji je otvoren njegovim biografskim dokumentarnim filmom "Panta rei". Ovdje ga vidimo u društvu reditelja Puriše Đorđevića.

 

Ne propustite