Bukvarević u posjeti memorijalnim centrima Veljaci i Potočari

Bosna i Hercegovina
Bukvarević u posjeti memorijalnim centrima Veljaci i Potočari
.

Memorijalne centre Veljaci i Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, Koordinacija boračkih organizacija koje njeguju tradicije Armije Republike Bosne i Hercegovine: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i Savez boraca Federacije Bosne i Hercegovine, Majke Srebrenice,  predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i imami Medžlisa Islamske zajednice u BiH Bratunac, Srebrenica i Muftijstvo tuzlansko.

Ministar Bukvarević kazao je da se ova aktivnost Ministarstva organizira već deset godina zajedno s Koordinacijom boračkih udruženja, kada se prvog petka u septembru posjećuju spomen - obilježja u Bratuncu i Srebrenici i odaje počast nevinim žrtvama, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Danas s ovog mjesta želimo da šaljemo poruke mira, suživota, ali i da poručimo da smo mi svakodnevno u stroju onih koji čuvaju državu BiH. S ovog mjesta također šaljemo poruku da svaka stopa ove naše zemlje koja je natopljena šehidskom krvlju pripada svakom njenom građaninu i zbog toga bila kakva priča o podjeli je nemoguća - poručio je ministar Bukvarević.

Ističe da se na ovaj način želi dati podrška ljudima koji su se vratili na ovo područje, uz poziv da se moraju poštivati ljudska prava svih građana na cijeloj teritoriji BiH.

- Ovih mjesta se moramo sjećati tokom cijele godine, a ne samo 11. jula - naglasio je Bukvarević.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je da su Srebrenica i Potočari mjesto kojeg se trebamo sjećati "prije lijeganja i ustajanja, jer je to obaveza svih Bošnjaka", a predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković smatra da današnja posjeta govori da žrtve genocida u Srebrenici i drugim područjima nisu zaboravljene.

- Danas nastavljamo borbu za BiH, sa svim njenim narodima da bismo svi bili ravnopravni. U Srebrenici ima pozitivne slike koju treba prenijeti, Bošnjaka svakim danom ima više, a 75 posto bošnjačke djece je upisano u prvi razred u Srebrenici - istakao je Tabaković.

U okviru zvaničnog programa održan je i historijski čas o dešavanjima za vrijeme rata i genocidu u Bratuncu i Srebrenici.

U Memorijalnom centru Bratunac ukopan je 301 šehid, a izvan Memorijalnog centra, na području općine Bratunac, ukopano je još oko 200 žrtava genocida, a traga se za još oko 300.

Srebrenica je planetarno poznato mjesto genocida, mjesto gdje su zločinci ugasili 8372 života, a do danas u Memorijalnom centru Potočari je ukopano 6504 žrtve, navodi se u saopćenju.

Zvanični program posjete završen je Džuma namazom u Memorijalnom centru Potočari i učenjem dove za duše šehida.

Prilikom posjete Podrinju, ministar Bukvarević sa predstavnicima Crnih labudova posjetio je majku šehida i maloljetnog pripadnika Crnih labudova Amira Hodžića i ratnog vojnog invalida Esnafa Salihagović. Također u suradnji sa Savezom ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona i Federalnim savezom obezbijeđen je školski pribor za djecu povratnika ratnih vojnih invalida.

Ministar Bukvarević je s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja prisustvovao prijemu i radnom sastanku sa potpredsjednikom manjeg bh. entiteta Ramizom Salkićem, gdje se najviše razgovaralo o projektima koji će doprinijeti ekonomskom jačanju zona povratka gdje dominiraju demobilisani borci.

Nakon toga i na kraju svog radnog boravka u Podrinju, ministar Bukvarević se u Bratuncu susreo sa grupom demobilisanih boraca povratnika sa kojima razgovori (dok pišemo ovo saopćenje) još uvijek traju. Glavna tema ovog sastanka su projekti zapošljavanja i samozapošljavanje kroz boračke zadruge, te na koji način poboljšati položaj demobilisanih boraca povratnika, prvenstveno onih koji su nezaposleni.

(Fena)

Ne propustite