"OD MALIH NOGU": Izgradite jak karakter kod djeteta!

Mame i bebe
"OD MALIH NOGU": Izgradite jak karakter kod djeteta!
.

Jedino dijete jakog karaktera i visokog morala može da izbjegne negativne uticaje okoline i zauzme se za ono što zna da je pravično. 

Učite ga pravim vrijednostima već od malena i znaće kako da se odupre negativnom utjecaju vršnjaka, imaće snažna uvjerenja i znaće da vodi život sa integritetom. 

Evo najvažnijih savjeta koji će vam u tome pomoći: 

Jasno iskažite uvjerenja kako bi ih dijete znalo. Roditelji sa jakim moralom imaju veće šanse da vaspitaju dobru djecu, ali samo ako su djeca svjesna tih uvjerenja. Razmislite koje moralne vrijednosti su vam važne i izdvojite samo tri najvažnije koje će vam biti vodilja u vaspitavanju djece. Ono što će vam pomoći je da izdvojite nekoliko vrlina koje želite da karakterišu vaše dijete i koje će i dete znati da ponovi bez oklijevanja. Osim toga, ne zaboravite da pohvalite dijete svaki put kada se ponaša u skladu sa ovim vrijednostima ali i vi redovno pokazujte da su one dio vašeg karaktera. 

Ponašajte se u skladu s onim što govorite. Ako biste vi bili jedini primjer vašem djetetu za učenje etike i moralnih navika, šta bi ono naučilo od vas? Djeca vas posmatraju i čuju vaše usputne komentare, i nauče vaše moralne vrijednosti. Obratite zato pažnju na to kako se ponašate ispred djeteta i kakve poruke mu šaljete. Na primjer, da li mu kažete da se javi na telefon i laže da niste tu?, da li uvijek poštujete ograničenje brzine kada je ono pored vas?, da li radite domaći umjesto njega i učiet ga da kaže da ga je ono uradilo? Možda su ovo za vas sitnice, ali su komponente moralnog ponašanja koje dijete ne treba da prihvati kao normalne. 

education

Razgovarajte otvoreno i neka dijete vidi da znate da zauzmete pravičnost. Otvoren razgovor o vrijednostima kojima se vodite u životu spada u direktno učenje djeteta o moralu. Iskoristite situacije koje se pojavljuju na televiziji, u vijestima ali i u kući i školi. Dijete treba da zna šta vi mislite o određenom pitanju, da čuje o inspirativnim ličnostima iz istorije. Isto tako je neophodno da vidi da vi znate i možete da se zauzmete za vaša uvjerenja kada mislite da je prekršeno neko moralno pravilo. Potrebno je da vaše dijete ima dobar primjer ispred sebe. 

Postavljajte prava pitanja. Stimulišite razmišljanje djeteta kako biste ojačali njegova uvjerenja. Najbolji način za ovo je postavljanje pitanja koje će djetetu pomoći da sagleda stvari iz različitih uglova i podsjetiti ga da se zapita da li radi pravu stvar. Možete ga pitati kako bi se osjećalo da se neko tako ponaša prema njemu, šta bi se desilo ako neko ne bi ispoštovao dato obećanje ili kako bi izgledalo kada bi svi prepisivali ili lagali u razredu i sl. 

child-serive-and-education

Radite na razvoju empatije. Empatija je ono što pokrene dijete da pomogne drugaru, da se zauzme za njega i saosjeća sa njim. Dijete koje ima razvijenu empatiju će zauzeti stav kada je to potrebno. I ovde je od velike pomoći pitanje kako bi se ono osjećalo da je na nečijem mjestu u određenoj situaciji. Ovo pitanje moze da se odnosi na situacije iz svakodnevnog života ali i na situacije u knjigama i na televiziji. Možete ih i glumiti kroz igru. Cilj je da dijete razmisli o osjećanjima drugih ljudi i shvati da postoji nekoliko pogleda na istu stvar. 

Podstičite asertivnost a ne pokornost. Jedna od glavnih odlika djece koja znaju da se zauzmu za sebe je upravo asertivnost. To je sposobost da se izraze sopstvena osjećanja i uvjerenja na odgovarajući način, imajući u vidu i prava drugih ljudi. Asertivna osoba uvažava sebe i druge i posjeduje kako hrabrost tako i čitav niz vještina koje joj omogućavaju da u određenom trenutku kaže šta misli i osjeća. Nasuprot tome, neasertivno ponašanje karakteriše izražavanje na pokoran, popustljiv i izvinjavajući način. (mamaibeba.com) 

childhood-banner-2x

Ne propustite