Grabar-Kitarović kaže da će Majkama Srebrenice poslati odgovor na njihovo pismo

Region
Grabar-Kitarović kaže da će Majkama Srebrenice poslati odgovor na njihovo pismo
.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako će Majkama Srebrenice, koje su bile među bošnjačkim nevladinim udrugama koje su osudile njene izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH, "poslati odgovor".

"Da bi prestale ideološke podjele političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnosti, životu, onakvom kakav je i prestati se gubiti u prošlosti, jer najlakše je imati mišljenje o prošlosti, puno je teže imati program koji će ponuditi realan gospodarski i društveni razvoj, iskorištavanje EU fondova, te, kad je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO-a, otvaranje radnih mjesta, gospodarstvo, te u tome tražiti zajedničke točke, a ne se dijeliti", rekla je hrvatska predsjednica, prenosi Hina.

 Sedam bošnjačkih nevladinih udruga među kojima je i Majke Srebrenice u srijedu je zajedničkom izjavom osudilo izjave Grabar-Kitorović kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH.

U pismu hrvatskoj predsjednici navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Europi neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH.

"Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsjednicu.

Ne propustite