Duraković: Vučićev stav o genocidu iskorak u suočavanju sa prošlošću

Bosna i Hercegovina
Duraković: Vučićev stav o genocidu iskorak u suočavanju sa prošlošću
.

Ćamil Duraković, lider pokreta "Odgovor", pozdravio je izjavu Aleksandra Vučića da je genocid pravna kategorija, smatrajući da je upravo genocid u Srebrenici zločin koji je na taj način okvalifikovan najvišim sudskim instancama u svijetu i da prostora za negiranje nema.

- Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdili su kvalifikaciju zločina genocida. Pred MSP-om Jugoslavija je proglašena krivom za nesprečavanje genocida, na tom tragu danas predsjednik Vučić čini iskorak prihvatajući ove pravne kategorije. Također, ne može i ne smije biti kolektivne krivice srpskog naroda. Za genocid je kriva i odgovorna politička i vojna struktura koja je logistički i ideološki organizovala i pomogla genocid u julu 1995. godine, te pojedinci po komandnoj i individualnoj odgovornosti - kazao je Duraković.

Naveo je da ne žali što Vučić danas obećava pomoć opštinama gdje žive Srbi u entitetu Federacija BiH.

- Smatram da je dosta politike u kojoj se svi uvijek okreću onim 'većinama' gdje im je lako. Šta zna Milorad Dodik ili Mladen Ivanić kako je biti Srbin, pa to bolje znaju povratnici u Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo. Bošnjaci-povratnici i Srbi-povratnici imaju mnogo toga više zajedničkog, nego oni i foteljaši iz Banje Luke - kazao je Duraković.

Nagšava da će još jednom pozvati člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da razmisli o inicijativi za zajedničku Deklaraciju sa Vučićem o zaštiti bosanskog i srpskog jezika.

- Nemojte zaboraviti, obrazovni sistem Srbije priznaje predmet bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture, za razliku od ekstremista iz Ministarstva prosvjete RS-a, koji bi voljeli da Bošnjaci ne idu u škole - zaključio je Duraković, saopćeno je iz pokreta "Odgovor".

Ne propustite