Uz ove savjete pretvorite mali stan u stilsku oazu!

Enterijer
Uz ove savjete pretvorite mali stan u stilsku oazu!
.

Da li ste znali da će do 2050. godine više od dvije trećine svjetske populacije živjeti u urbanim područjima?

Ovu procjenu dali su stručnjaci iz Ujedinjenih nacija koji su proučavali trendove povećanja i migracije stanovništva na globalnom nivou.
 
Jedna od posljedica sve veće selidbe ljudi u gradove jeste i postepeno smanjenje veličine dostupnog stambenog prostora, što donosi i izazove u pogledu uređenja doma. Iz tog razloga, u dizajnu enterijera sve su popularniji principi minimalizma i kompaktnosti koje odlikuje jednostavnost i funkcionalnost.

Kako bi pomogla porodicama, parovima i stanarima koji iznajmljuju stanove ili posjeduju stanove manjih površina, kompanija Sony se udružila sa dizajnericom enterijera Kejt St. Hil sa ciljem kreiranja smjernica za uređenje manjih stambenih prostora.

U potpunosti iskoristite prostor na raspolaganju. Pomjerite namještaj do zidova i postavite police ili skladišne jedinice na zidove umjesto na pod kako biste što bolje iskoristili ograničen podni prostor. Takođe, za uredniji izgled poslužiće vam i sofe sa fiokama koje se izvlače.
 
Koristite svijetlije nijanse za zidove kako biste postigli efekat većeg prostora, kao i iste tonove za korniš i plafone koje će privući pogled nagore. Istom efektu doprinijeće i svijetlija nijansa podova, na primjer od svijetlog drveta ili u bijeloj boji.

stilski-saveti-za-uredenje-malih-stanova-3
 
Izaberite uređaje koji će se uklopiti u izgled i atmosferu stana, bez dominacije prostorom. Primjera radi, Sony kompaktni soundbar sistem funkcioniše kao samostalni zvučnik, ali i kao surround audio sistem za vaš TV, čime se eliminiše potreba za više različitih zvučnika i kablova koji prave nered, dok niskotonac može da se postavi ispod sofe bez rizika od gubitka zvuka.
 
Ukrasite sobe pažljivo izabranim komadima većih dimenzija, poput velikih slika ili tzv. coffee table knjiga, prije nego sa više manjih predmeta koji će učiniti da prostor izgleda pretrpano. Takođe, odlučite se za veće tepihe čije će ivice biti postavljene ispod namještaja umjesto za one manjeg prečnika.
 
Koristite ogledala kako biste postigli iluziju većeg prostora i reflektovali svjetlo unutar prostorije.
 
Birajte namještaj sa tankim nogarama prije nego sa zdepastim, kako bi bilo moguće vidjeti pod ispod namještaja, čime se ostvaruje utisak širine prostorije. Postavite televizor i ostale uređaje na zid ili uugrađene police, kako glomazni komadi ne bi zauzeli previše podnog prostora.
 
Svedite korištenje roletni ili zavijesa na minimum, kako bi što više prirodnog svjetla obasjalo sobe. Možete ih i u potpunosti izbjeći ukoliko unutrašnjost stana nije pretjerano vidljiva spolja i ako vam je zaštićena privatnost. U slučaju da su vam ipak neophodne roletne ili zavjese, opredijelite se za diskretne bijele venecijanere koji mogu da se podižu tokom dana.  
 
Izaberite namještaj sa dvostrukom funkcijom koji možete odložiti kada ga ne koristite – na primjer, komode sa stolom na izvlačenje ili set stolove koji se mogu izvući i koristiti po potrebi.

stilski-saveti-za-uredenje-malih-stanova-2

 

Ne propustite