Hrvatski premijer u Mostaru otvorio pučku kuhinju

Bosna i Hercegovina
Hrvatski premijer u Mostaru otvorio pučku kuhinju
.

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je u utorak u Mostaru pučku kuhinju fra Didaka Buntića, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti, a u sklopu Studentskog centra Dompes.

Hrvatska potpora BiH je ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima, kazao je Plenković, kojem je ovo sedmi boravak u BiH u posljednjih 11 mjeseci.

Po njegovim riječima, najvažnije je da Hrvatska na BiH prenosi svoje iskustva o europskom procesu i podupire reforme koje trebaju učiniti BiH učinkovitijom te je pripremiti za izazove pristupnih pregovora koje su tek pred njom.

- To je okvir u kojem radimo u najboljoj namjeri otvorenog srca i sa željom, da sve što je Hrvatska prošla, u svakom trenutku BiH bude na korist i na dobrobit kvalitetnog dijaloga između tri konstitutivna naroda i svih ostalih koji žive u BiH – kazao je hrvatski premijer. 

Kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, Plenković je kazao kako smatra da je pitanje mosta i dijalog koje su vodile i prethodne vlade u tehničkom smislu bio vrlo jasan.

Ocijenio je kako je Hrvatska kada je radila projektnu dokumentaciju izašla u susret u onim gabaritima koje je zahtijevala u tom trenutku bh. strana te da će most fizički, biti na teritoriju Hrvatske.

- Ono što je važno jeste da će prolaz svih brodova ispod mosta do Neuma biti omogućen bez ikakvih poteškoća. Prema tome ponavljam još jednom, ukoliko bilo kojem, više političkom akteru nego institucijama BiH, treba nešto dodatno pojasniti i obrazložiti, sve službe moje vlade i ja osobno, spremni smo to učiniti – ustvrdio je Plenković. 

Podsjetio je i na zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade RH koju su temu Pelješkoga mosta, kako je kazao, raspravili i tada, kao i niz drugih infrastrukturalnih pitanja od mosta na Svilaju i Gradiške do druge prometne infrastrukture koja treba povezati dvije zemlje.

Upitan da prokomentira izmjene Izborenog zakona BiH, kazao je kako očekuje politički dogovor svih aktera i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na izborni zakon, koji bi izborni proces trebao učiniti učinkovitijim i pravednijim.

- To je ono što je najvažnije i što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele. Čini nam se i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo jeste rješenje s kojom će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri. Na tom tragu ćemo pomoći te procese, ali ponavljam to je prije svega na institucijama i političkim strankama BiH – kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 miliona kuna, a Plenković je najavio kako će se ta potpora i nastaviti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru na posjeti BiH, kazavši kako je on mnogo pomogao BiH da otvori svoj europski i euroatlantski  put i da BiH vodi ovako snažnu europsku politiku.

 - Ovo je jedno ohrabrenje za sve nas. Nadam se da mi danas, uz pomoć Republike Hrvatske možemo osigurati život po mjeri čovjeka, da se ovdje ostane, živi i radi. Bez Hrvatske teško da bi bilo koji projekt poput Pučke kuhinje bio završen. Nadam se da će se to znati prepoznati od svih u BiH, a ne samo od hrvatskog naroda - naglasio je Čović.

 Projekt mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko - Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja koja je danas i otvorena te Međunarodni centar za dijalog.

 

(Fena)

Ne propustite