Šta vi mislite? Da li je Majka Tereza bila svetica ili radikalna katolkinja koja je uništavala živote?

Nostalgicno
Šta vi mislite? Da li je Majka Tereza bila svetica ili radikalna katolkinja koja je uništavala živote?
.

Prije 20 godina umrla je Majka Tereza. Prije godinu dana papa Franjo proglasio ju je sveticom. Bio je to samo logičan slijed događaja s obzirom na ugled koji ova misionarka uživa u crkvenim krugovima. Ugled je u crkvenim krugovima, gdje je cijeli život pripadala, uživala još za života, a nakon njene smrti bilo je samo pitanje vremena i procedure kad će postati sveticom. Put prema svetosti otvoren je kad je papa Franjo "dokazao" drugo njeno čudo.

Da bi osoba postala sveta, potrebno je "dokazati" nekoliko čuda, a to se u slučaju Majke Tereze, tvrdi Crkva, i dokazalo. Među ostalim čudima tako je i ozdravljenje Brazilca od višestrukog tumora na mozgu, a koje se dogodilo 11 godina nakon njene smrti.

Majka Tereza uživala je ugled i izvan crkvenih krugova. Dokaz za to je i Nobelova nagrada za mir koju je dobila davne 1979. godine. Zaslužila ju je zbog humanitarnog rada u Indiji.

 

Druga strana priče o svetici

No, postoji jedna sasvim druga priča o Majci Terezi. Dok su je jedni podržavali, drugi su je desetljećima opisivali kao sadisticu bez milosti i kao religijskog fanatika. Kako je jednom prilikom napisao britanski Guardian, Majku Terezu mnogi su vidjeli kao "katoličkog fundamentalista više usredotočenog na evanđelje nego na pomaganje siromašnima odgovarajućim medicinskim tretmanom".

Istraživači sa Sveučilišta u Montrealu i Sveučilišta u Ottawi došli su do zaključka da je Majka Tereza zloupotrijebila dobrotvorne priloge namijenjene siromašnima i uzrokovala patnje siromašnima u ime religije. Prema sekularnom magazinu Patheos, Majka Tereza bila je "moralno čudovište" i "sadistički religijski fanatik koji je uživao u patnjama drugih".

Postoji cijeli niz svjedočanstava da je Majka Tereza odbijala pružiti primjerenu medicinsku skrb bolesnima i umirućima tvrdeći kako je "bol dar od Boga".

Razočarani bivši volonter Hemley Gonzalez nije je susreo uživo, ali "zastrašujući ostaci njenog nasljeđa", kako ih on zove, ostavili su ga duboko uznemirenog. O tome je prije nekoliko godina govorio za CNN.

Nakon što je buknula financijska kriza 2008. godine, Gonzalez je pauzirao svoj posao s nekretninama i otišao u Indiju gdje je proveo dva mjeseca volontirajući u Nirmal Hridayju, mjestu gdje dolaze umirući, a koje vode Misionari milosrđa Majke Tereze, prenosi Index.

Bolnica kao logor

Gonzalez je, kaže, ostao šokiran niskom razinom higijene i medicinske skrbi, a ni volonteri nisu dobro primljeni. Vidio je, prepričava, da časne jednostavno ponovo koriste igle nakon što ih properu u vodi. Odnos prema pacijentima je, prepričava Gonzalez, također očajan. Pacijenti s bolestima respiratornih organa moraju se kupati u hladnoj vodi jer nijedan bojler nema dovoljno vode ni za jedno kupanje. Na kraju, u cijeloj bolnici ne bi bilo nijednog doktora ili školovane medicinske sestre.

Još za života Majka Tereza nailazila je na slične optužbe. Još više od toga kritizirani su njeni dogmatski stavovi o abortusu, kontracepciji i razvodu. Njeni stavovi odlično su odgovarali Vatikanu, ali progresivnim krugovima diljem svijeta dizala se kosa na glavi. Posebnu je pozornost izazvala kad je 1979. godine, nakon što je dobila Nobelovu nagradu, rekla kako je "najveći razarač mira abortus".

Neki joj zamjeraju i činjenicu što je neke bolesnike pokušavala prisilno preobratiti na kršćanstvo. Njeni zagovornici to oštro odbacuju.

Prvo čudo

Da bi postala sveta, papa je trebao potvrditi dva njena čuda. Jedno od njih je Monica Besra, žena iz indijskog sela koja tvrdi da se izliječila od raka nakon što se molila Majci Terezi. Monica tvrdi da ju je izliječio blagoslov Majke Tereze, a ne liječnički tretman.

"Uzela sam lijekove, boljelo me. Ali kad sam se pomolila Majci Terezi iz svog srca, ona me blagoslovila i ja sam ozdravila", ispričala je za CNN.

"Cijelo moje selo i ja sretni smo što je ona postala svetica", dodaje.

Naravno, kritičari imaju drugačiji pogled na stvari i tvrde da je žena ozdravila zbog lijekova, a ne zbog molitve. Čak i njen suprug u nekoliko je navrata osporio njene tvrdnje da je ozdravila zbog blagoslova Majke Tereze.

"To je puno galame oko ničega. Moja žena ozdravila je zbog doktora, a ne zbog nekakvog čuda", izjavio je 2002. godine za magazin Time. No, on je u posljednje vrijeme promijenio mišljenje. Sad tvrdi da spornu rečenicu za Time nikad nije izrekao te da iza ozdravljenja njegove supruge stoji čudo i Majka Tereza. 

Ne propustite