Ivanić: Posjeta Vučića događaj koji treba iskoristiti u pozitivnom smislu

Bosna i Hercegovina
Ivanić: Posjeta Vučića događaj koji treba iskoristiti u pozitivnom smislu
,

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić istakao je da je posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini prva posjeta predsjednika ove države poslije dugog niza godina te da stoga predstavlja značajan politički događaj koji treba iskoristiti u pozitivnom smislu.

- Prije svega, mislim da je izuzetno važno da do posjete uopšte dolazi - kazao je Ivanić u razgovoru za Fenu te izrazio nadu da će to biti posjeta koja će staviti tačku na neke loše događaje kojih je bilo u odnosima sa Srbijom.

Pritom, misli na napad na tadašnjeg premijera Srbije Vučića u Srebrenici te otkazivanje posjete bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog 'slučaja Nasera Orića', kojem se sada sudi za ratne zločine.

Međutim, član Predsjedništva BiH izrazio je očekivanje i nadu da će posjeta sadašnjeg predsjednika Republike Srbije proći u dobrom ambijentu.

- "Političko Sarajevo" je pred nekom vrstom obaveze da ta posjeta prođe sasvim u redu, jer je to izuzetno značajno, posebno za nas u BiH - naglasio je.  

Za teme o kojima će razgovarati kazao je da će biti različite, ali da će posebno insistirati na tome da razgovor o granici bude ponovo otvoren poslije 15 godina, jer je napravljena nepotrebna i preduga pauza.

Kako je rekao, nema mnogo neslaganja o pitanju gdje je granica, ali ima zahtjeva da se na pojedinim teritorijama ta granica uskladi.

- Vrijeme je da počnemo o tome razgovarati. Nije realno da se dogovor brzo postigne, ali to pitanje treba pokrenuti i nastaviti pozitivan trend koji je započet uspostavljanjem sporazuma o granici s Crnom Gorom - kazao je Ivanić.  

Napomenuo je da ne očekuje razgovor o autoputu, jer u BiH o tome ne postoji saglasnost već samo različite vizije kuda taj autoput treba ići.

Međutim, dodao je da očekuje razgovore o zajedničkim interesima u privrednom ulaganju, podsjetivši da su se neke od tih stvari u prošlosti pokazale jako korisnim. Neke od njih su zajednički nastupi na turističkim tržištima, posebno Turske, koji je donio pozitivne efekte i jednima i drugima.

Ivanić se osvrnuo i na pitanje konstitutivnosti Srba te ocijenio da je "mnogo licemjerstva kada su u pitanju neke ključne stvari".

Podsjetio je da je svojevremeno bilo jako puno pritisaka na Republiku Srpsku (RS) u vezi s konstitutivnošću Bošnjaka.

- Republika Srpska je ispunila sve svoje obaveze u skladu s odlukama Ustavnog suda, u FBiH to nije učinjeno - naglasio je.   

Također je podsjetio da Srbi još nisu konstitutivni u gotovo polovini kantona FBiH.

Mišljenja je da je borba između političkih partija unutar FBiH potpuno neprincipijelna, jer svi bježe od istine da se u većini kantona Srbi ne spominju kao konstitutivan narod.

- Mnogo je tu licemjerstva i vrijeme je da Srbi postanu ravnopravni u FBiH. Partije iz Federacije BiH o toj ravnopravnosti stalno govore, a ništa ne rade - smatra Ivanić.

- Kada se govori o odnosima prema Srbima, puno je lijepih riječi, a nikakvog činjenja - ističe član Predsjedništva BiH i dodaje da je to isto kazao i prilikom ustoličenja mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, odnosno da je tada mnogo rečeno o ravnopravnosti Srpske pravoslavne crkve, ali da od povratka imovine još nema ništa.

Stoga, Ivanić zaključuje da je zaista vrijeme da se iz svega toga "izađe i da se pokaže istinski politički napor da se ove stvari prevaziđu".

Ne propustite