OPREZ: Ovo mnoge žene rade, a ne znaju da povećava rizik od raka jajnika

Porodica i zdravlje
OPREZ: Ovo mnoge žene rade, a ne znaju da povećava rizik od raka jajnika
.

Nova studija pokazala je kako ispiranje vagine povećava rizik od zaraze humanim papiloma virusom (HPV-om). 

Naime, mnoge žene koriste ovu metodu kako bi se riješile neugodnih mirisa može uzrokovati posljedice koje dugoročno mogu biti veoma opasne.

Istraživanje koje je provedeno kod 1271 žene u dobi između 20 i 49 godina proučavalo je povezanost između ispiranja vagine i HPV-a. Došlo se do zaključaka kako žene koje su ispirale svoju vaginu imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od raka jajnika.

Još je više zabrinjavajuće to što ispiranje vagine povećava rizik od infekcije sojevima HPV-a koji uzrokuju rak, i to za 40 posto. Također, udvostručuje se rizik od obolijevanja od raka jajnika. Liječnici upozoravaju žene da izbjegavaju ispiranje vagine jer može poremetiti bakterijsku floru vagine, zbog čega je ona podložnija upalama i infekcijama.

"Vagina sadrži više bakterija od bilo kojeg dijela tijela, no bakterije su tamo s razlogom. Ne znam u kojim bi okolnostima ispiranje vagine bilo korisno, jer sve što ono čini jest ispiranje svega u vagini, uključujući i dobre bakterije", rekao je profesor Ronnie Lambert, piše "Index".

 

Ne propustite