BIJELO OSTAJE BIJELO: Ovo su fenomenalni savjeti za pranje veša

Praktična žena
BIJELO OSTAJE BIJELO: Ovo su fenomenalni savjeti za pranje veša
.

Pranje veša nam se ponekad čini kao posao koji nikada ne prestaje. Čim operemo jednu turu druga je već napunila korpu za veš. Pa ipak, volimo da je veš mekan, mirišljav, ispeglan.

 

U nastavku donosimo devet fenomenalnih trikova za pranje veša koji će vam sigurno olakšati ovaj posao:

1. Masnoće iz kože privlače prljavštinu koja se najviše nakuplja na ovratniku košulje. Prije nego košulju stavite u mašinu za veš okovratnik namažite šamponom.

2. Ako je riječ o tvrdokornim mrljama odjeću namočite u mlakoj vodi s malo deterdženta i ostavite da tako odstoji preko noći, piše zenski.

3. Da bi bijelo ostalo bijelo, a crno ne bi izblijedilo, odjeću prije pranja okrenite na naopaku stranu i perite je na najnižoj temperaturi koja će ukloniti nečistoće.

4. Tvrdokorne mrlje poput one od kave, kečapa ili masnih umaka namažite pjenom za brijanje i ostavite da odstoji oko pola sata te nakon toga operite u perilici.

5. Prije nego opranu robu stavite u sušilicu ili krenete s peglanjem dobro provjerite je li na vašoj odjeći ostala koja mrlja, jer visoka temperatura samo će je dodatno fiksirati na tkaninu.

6. Ako je vaša perilica rublja poprimila ustajali i neugodan miris u posudu za prašak dodajte pola šalice sode bikarbone i stavite je na kratko pranje. Soda bikarbona će ukloniti sve neugodne mirise.

7. U perilici možete oprati i zastore za tuš kabinu. Operite ih na programu za sintetičke materijale do 40 stupnjeva i koristite uobičajeni deterdžent.

8. Ocat je najbolje sredstvo za zaštitu materijala i ima djelovanje kao omekšivač. U program ispiranja dodajte šalicu octa i vaša će odjeća ostati meka. Ocat možete dodati i za ručno pranje.

9. Ubacite dvije teniske loptice u perilicu rublja zajedno s ručnicima i posteljinom i omekšivač vam nije potreban. Nakon pranja vaši će ručnici biti meki i mirisni.

 

Ne propustite