Recepti za zdrave palačinke, sa bananama i mrkvom!

Deserti
Recepti za zdrave palačinke, sa bananama i mrkvom!
.

Kako napraviti ukusne zdrave palačine? Nije nemoguća misija, ako u domaćinstvu uvijek imate mrkvu ili bananu.

Potrebno vam je minimalno sastojaka: 1 srednje zrela banana, 1 jaje i još kašičica maslinovog ulja (ili ulja od kanole), a za namaz maslac ili domaći džem za posluživanje.
U zdjeli štapnim mikserom izmiksajte bananu. U drugoj zdjeli umutite mikserom jaje pa dodajte banane i sve zajedno još malo miksajte.

Zagrijte tavu neprijanjajuće podloge na vatri bez ulja, a kada se tava zagrije, dodajte ulje. Za jednu palačinku ne treba više od tri kašike pripravljene smjese. Ova palačinka je deblja, pa treba nešto duže da se jedna strana ispeče. Kada se to dogodi, ravnom špatulom okrenite palačinku na drugu stranu. Po želji, palačinke premažite zdravim maslacem, domaćim džemom i posipajte komadićima banane.

944a6cfbd91f5aa58680

Za recept broj 2, trebate: 2 zrele banane, 1 jaje, 1 mrkva srednje veličine, naribana, pola čaše jogurta, prstohvat cimeta, 2 kašičice meda i kokosovo ulje za kuhanje.

Zgnječite bananu štapnim mikserom dok ne postane jednolična masa pa dodajte redom jedno jaje, mrkvu, jogurt, cimet i med. Postupak zagrijavanja tave za pečenje je isti. Na tavu dodaj dvije velike kašike kokosova ulja i ostavite da se rastopi. Dodajte tri kašike smjese i čekajte da jedna strana postane zlatno-smeđa. Zatim okrenite na drugu stranu. Prijatno!

3566f852526780eacdb5

Ne propustite