Srbija ulaže pet i po miliona eura u RS i opštine u BiH u kojima žive Srbi

Vijesti
Srbija ulaže pet i po miliona eura u RS i opštine u BiH u kojima žive Srbi
.

Formiran je tim koji će raditi na pisanju deklaracije koja će obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, izučavanje istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije


Finasirat će se izgradnja vrtića u Trebinju i Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukcija ulica na Palama, kao i sportske dvorane i trga u Istočnom Sarajevu

 Srbija će sa oko 5,5 miliona eura pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i druge opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sanacija mosta

Nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, kao i premijerkama dvije države u Predsjedništvu Srbije, Vučić je naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susjednoj državi.

Radi se o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS-a, kao i o pomoći opštinama u kojima u BiH žive pretežno Srbi.

- Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju, rekao je Vučić i dodao da će Srbija finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studentsko - đačkog doma u Vlasenici. Bit će rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine, između Zvornika i Malog Zvornika, dodao je Vučić.

To je oko četiri miliona eura, poručio je Vučić te podvukao da će Srbija pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion eura za razne projekte. Ukupno će to biti oko pet i po miliona, prenijela je Fena. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju deklaracije.

Pravo na informisanje

Ta deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog naslijeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima.

Ne propustite