NAJEZDA SMRTONOSNIH MRAVA NAKON KATASTROFALNIH POPLAVA: Zovu ih "vatreni", jako su agresivni, od njihovih ugriza koža gori (VIDEO)

Svijet
NAJEZDA SMRTONOSNIH MRAVA NAKON KATASTROFALNIH POPLAVA: Zovu ih "vatreni", jako su agresivni, od njihovih ugriza koža gori (VIDEO)
.

Stanovnici Hjustona koji se već danima bore s katastrofalnim poplava upozorili su vlasti da se suočavaju s još jednim problemom koji i nisu baš očekivali. 

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka cijelih kolonija poprilično opasnih mrava čiji ugrizi mogu biti izuzetno komplikovani i bolni, a za neke ljude, koji imaju problema sa alergijama, čak i smrtonosni. 

Ovo nije prvi put da Amerikanci imaju problem sa vatrenim mravima, gotovo svaka veća poplava donosi "otoke" opasnih bića. 

Naime, ti mravi imaju zapravo zapanjujuću sposobnost preživljavanja u vodi. Povezuju se pomoći ljepljivih jastučića ispod svojih nogu i na takvoj skupini mogu preživljavati sedmicama. 

Oni su na samom dnu tako čvrsto spojeni s ostalom nakupinom da voda do njih zapravo i ne može proći, ali tokom "putovanja" cijeli splav "mutira" i oni koji su na dnu vrlo brzo mogu doći i na vrh.

 - Nemojte ih dirati, izuzetno su opasni i agresivni! Mogu biti i smrtonosni - stoji u upozorenjima na Twitteru.

Međutim, iz centra za poplave kažu da mrave treba izbjegavati, ali da u cijeloj priči s poplavama ima puno opasnijih stvari kao što su  npr. struja, zmije...

 

Ne propustite