Kako bi pronašli spas od nasilja muslimani bosonogi koračaju

Svijet
Kako bi pronašli spas od nasilja muslimani bosonogi koračaju
.

Rohingya muslimani pobjegavši od nasilja koje se nad njima čini, utočište su našli u Cox's Bazaaru u mjestu Gumdum, u blizini bangladeško-mijanmarske granice, javlja Anadolu Agency (AA).

Obzirom da su bili prisiljeni napustiti svoje domove, smjestili su se na granici gdje se svaki dan suočavaju teškim životnim uslovima. Žive u oskudnim šatorima, a bez obuće prelaze i preko bodljivakih žica. Na hiljade muslimana bježeći od masakra koji se vrši nad njima, uspjelo je doći do Bangladeša.  

Mijanmarska vojska i budistički monasi već duži niz godina vrše nasilje nad muslimanima u Arakanu, u blizini granice za Bangladešom.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI) masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung nazvala “usporenim genocidom”. Schug je u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska u posljednja tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Ne propustite