Trump: Prema Sjevernoj Koreji "sve opcije su za stolom"

Svijet
Trump: Prema Sjevernoj Koreji "sve opcije su za stolom"
.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su "sve opcije za stolom" u bavljenju Sjevernom Korejom nakon što je ta zemlja lansirala projektil koji je nadletio japanski otok i pao je u Pacifički okean.

- Svijet je primio posljednju poruku Sjeverne Koreke jasno i glasno: taj režim je pokazao prezir prema svojim susjedima, prema svim članicama Ujedinjenih nacija, i minimum standarda za prihvatljivo međunarodno ponašanje - navodi Trump u izjavi u utorak.

"Prijeteće i destabilizirajuće akcije" sjevernokorejskog režima samo će povećati njegovu izolaciju, kazao je.

Kina je ranije saopćila da je sjevernokorejska kriza dostigla "kritičnu tačku" s novim lansiranjem rakete i pozvala je na povratak pregovaračkom stolu.

- Pritisci, sankcije, prijetnje ne mogu suštinski rješiti problem. Jedini način da se riješi je da se bavimo razumnim sigurnosnim brigama svih strana kroz dijalog - izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Balistički projektil je ispaljen u 5.58 sati po lokalnom vremenu u blizini sjevernokorejske prijestonice Pyongyanga i nadletio je japanski otok Hokkaido prije nego što je pao 1.180 kilometara istočno od te regije, saopćile su japanske vlasti, prenosi dpa.

Ne propustite