Koliko je Dubrovnik zaradio od snimanja "Game of Thrones"?

Zanimljivosti
Koliko je Dubrovnik zaradio od snimanja "Game of Thrones"?
.

Zahvaljujući snimanju serije "Igra prijestolja" u Dubrovniku, Dubrovačku županiju je od 2012. do 2015. posjetilo 244,415 turista više.

Oni su potrošili 126 miliona eura, pokazuju podaci do kojih su došli istraživači zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U radu "Efekti filmske industrije na turizam: Igra prijestolja i Dubrovnik" istraživači EIZ-a evaluirali su učinak snimanja serijala "Igra prijestolja" na turističke rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

dubrovnik-old-town

U radu zaključuju da je snimanje te serije u Dubrovniku imalo izrazito pozitivne efekte na turističke rezultate. Po njima, samo zbog snimanja te serije, Dubrovačko-neretvansku županiju je u periodu od 2012. do 2015. svake godine posjetilo u prosjeku 60 hiljada turista više. Kumulativno, tokom cijelog analiziranog perioda, Dubrovačko-neretvansku županiju zbog snimanja "Igre prestola" u Dubrovniku posjetilo je 244.415 turista više, a oni su ostvarili gotovo milion i po više noćenja.

Pritom su potrošili ukupno 126 miliona eura. Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, "Igra prijestolja" u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine.

in-the-footsteps-of-game-of-thrones-in-dubrovnik-croatia-586fa9ab684cd-880

Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za izmišljeni glavni grad 7 kraljevstva koji se učestalo pojavljuje u serijalu. Bogata i izuzetno očuvana dubrovačka kulturna i arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjovekovni kontekst serije, zbog čega se snimke dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu. Ove snimke, ističu naučnici EIZ-a, ostavile su snažan utisak na gledaoce serijala, podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i podstičući potražnju za turističkim posjetama tom gradu.

s04e04-lady-olenna-talks-with-margaery-in-the-garden

Ne propustite