Dodik: Poštovati dogovor bh. lidera o imovini

Bosna i Hercegovina
Dodik: Poštovati dogovor bh. lidera o imovini
-

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži da se poštuje raniji dogovor sedmorice političkih lidera u BiH o pitanju imovine.

- Samo na tom tragu možemo se kretati dalje - rekao je Dodik novinarima na Palama ponovo osporivši odluke Suda BiH kada je u pitanju knjiženje vojne imovine koja je na teritoriji RS-a na državne institucije BiH.

-Nema nijednog zakonskog propisa, nijednog elementa Dejtonskog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji omogućava transfere imovine na način kako to pokušava da uradi Sud BiH na bazi ugovora o sukcesiji koji ne može biti pravni osnov za regulisanje pitanja imovine u slučaju Veliki Žep ili bilo kojem drugom - ustvrdio je entitetski predsjendik navodeći da je „riječ je o pravnoj otimačini koja se pokušava formalizovati kroz nelegalni sud u BiH“.

Podsjetio je i da je raniji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio tri zakona kojima je, kaže, neopravdano intervenisao u sektoru imovinskih odnosa i zabranio raspolaganje imovinom RS-a dok se pitanje ne riješi navodno dogovorom, prenosi agencija Fena. 

-Ni on nije sporio da je to imovina RS-a i tako piše u zakonu o zabrani, kao što je donio zakon o zabrani i u Federaciji i u Brčko Distriktu - rekao je Dodik.

Također, podsjetio je i da je s bivšim premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem postigao dogovor kojim se vojna imovna stavlja na raspolaganje Oružanim snagama BiH, a ostaje vlasništvo entiteta. 

- Onda su stranci i ovi iz Sarajeva taj sporazum odbacili. On postoji, poznato je da postoji - smatra Dodik. 

Ne propustite