Na području Federacije BiH požari aktivni na više lokaliteta

Bosna i Hercegovina
Na području Federacije BiH požari aktivni na više lokaliteta
.

Na području Federacije BiH još su aktivni požari na više lokaliteta, na čijem su gašenju angažirane sve raspoložive snage, uključujući i resurse Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), a stanovništvo područja zahvaćenih vatrenom stihijom, trenutno, nije ugroženo.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Maida Kovač, u Kantonu 10 (Livanjski), na području općine Drvar još je aktivan požar na planini Jadovnik gdje gori visoka šuma, a radi se o prostoru koji je kontaminiran minama.

Istovremeno, na lokalietu/platou Podovi, iznad Drvara angažiran je helikopter OSBiH zbog približavanja vatrene fronte naseljenim mjestima Kamenica i Bosići.

Požar koji dolazi iz općine Bosansko Grahovo u predjelu Resanovaca i prelazi u općinu Drvar, također, je aktivan i tamo gori visoka šuma.

Požarna fronta duga je oko 50 kilometara, a helikopter OSBiH i dalje je potreban na požarištu.

U općini Livno izbilo je više prostornih požara, ali, nasreću, na tom području, zasada, nisu ugroženi stambeni objekti.

Požari su i dalje aktivni na području Kupresa, Tomislavgrada (Pakline) i u Bosanskom Grahovu  u selu Bastasi, gdje je izgorjela štala u kojoj je bilo 400 bala sijena (vlasništvo Danke Šegrt).

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i dalje je aktivan šumski požar na  lokalitetu Ruišta, a pojačan vjetar je nepovoljno utjecao na razvoj i smjer požara, pa su i tomom noći požar gasili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ruišta kako bi zaštitili stambene objekte, tako da kuće trenutno nisu ugrožene.

Drugi krak požara, koji se širi u smjeru Zijemalja, pokušavaju ugasiti pripadnici Šumarstva "Srednje-Neretvanskog", a zbog miniranog i nepristupačnog područja njegovo gašenje je otežano.

Šumski požar na lokalitetu Čvrsnice i Drežnice-Batačke lazine je i dalje aktivan, gdje gori šuma munike i bukve, a teren je miniran i nepristupačan što, također, otežava gašenje.

Na području Mostara u nedjelju je u Južnom logoru i Kosoru gorjela trava, dok je u ulici Blajburških žrtava gorjela trava i borovi.

U općini Čapljina zabilježeno je ukupno šest požara i to na Modriču je gorjela šuma, u Domanovićima trava i nisko raslinje, na Svitavi i Jasenici je gorjela trava i šuma, a u Gabeli i Tasovčićima trava i nisko raslinje.

Na području Čitluka registrirana su dva požara, u Ograđeniku je gorjelo smeće, trava i nisko raslinje, a u Vidovićima trava i nisko raslinje.

U općini Konjic, u mjestu Bradina, na lokalitetu Stari put za Ivan-sedlo, gorjela je trava i šipražje, a zahvaćena je površina od oko dva duluma.

Na području Rame, u selu  Orašac gorjela je trava i nisko raslinje.

Iz FUCZ-a ponovno pozivaju građane na odgovorno ponašanje, te da se uzdrže od paljenja na otvorenom, odnosno da prijave sve sumnjive slučajeve, kao i slučajeve izbijanje novih požara, ukoliko se zateknu u blizini.  

Ne propustite