SVIJET JE USRED HLADNOG RATA: Alarmantno upozorenje njemačkog šefa diplomatije!

Svijet
SVIJET JE USRED HLADNOG RATA: Alarmantno upozorenje njemačkog šefa diplomatije!
..

Odnosi dvije sile su u novom ledenom dobu, a nuklearno naoružavanje je veoma opasno, poručio je Zigmar Gabrijel.

Svijet se nalazi usred hladnog rata, a nuklearno naoružavanje i Istoka i Zapada je veoma opasno, upozorio je Zigmar Gabrijel, njemački ministar spoljnih poslova.

On je u intervjuu za Bild rekao da je cjela planeta u opasnosti zbog novog ledenog doba u odnosima Rusije i Zapada, koji se pogoršavaju od sukoba u Ukrajini 2014.

Protiv nuklearki

- Mi smo u hladnom ratu, verziji 2.0. Usred tog rata, suočeni smo s nuklearnim naoružavanjem i na istoku i na zapadu. I ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Trump vjeruju da je osnova odnosa između naroda i nacija borba. Oni ne vjeruju u snagu prava nego u pravo jačeg. Njemačka bi trebalo da istupi i suprotstavi se tome - rekao je Gabrijel.

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel, dodaje on, vjeruje da će se umiliti Trumpu povećanjem vojnog budžeta, to je greška, jer bi Berlin trebalo da traži da se američko nuklearno oružje skloni sa njemačke teritorije, što traži i kandidat njegove SDP za mjesto kancelara Martin Šulc,prenosi Kurir.

Na pitanje novinara „ko je najgori među trojicom predsjednika - Recep Tayyip Erdogan, Donald Trump ili Vladimir Putin“, nemački šef diplomatije je odgovorio:
 
- Zajedničko za njih trojicu je to što iskazivanjem snage pokušavaju da pridobiju poštovanje. Oni vide svijet kao arenu, kao bojno polje. A to je opasno!

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov odbacio je tvrdnje da su Amerika i Rusija u novom hladnom ratu.
- Trenutne tenzije nisu sukob koji bi mogao da preraste u otvoreni rat. Mislim da je takav rezultat nemoguć, jer danas ne postoji sukob između sistema i ideologija kao nekad - rekao je Rjapkov.
 

Ne propustite