Evo šta treba da uradite ako ste NERVOZNI i TUŽNI

Porodica i zdravlje
Evo šta treba da uradite ako ste NERVOZNI i TUŽNI
.

Osjećate da vam stvari izmiču kontroli, deprimirani ste i ne pamtite kad ste se posljednji put od srca nasmijali?

Evo šta bi trebalo da uradite da biste vratili osmjeh na lice.

1.Igrajte društvene igre
Okupite porodicu i prijatelje, i organizujte veče društvenih igara. “Ne ljuti se, čoveče”, jamb, “mice” ili preferans učiniće da se već poslije nekoliko trenutaka osjetite bolje.

2. Smijte se
Kada osjetite pad energije, nasmijte se. Osim što je zarazan, smeh pomaže da se oslobodite stresa, popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona sreće – endorfina.

3. Izađite u šetnju
Ako kod kuće ili na poslu ne ide sve po planu, izdvojte vrijeme i izađite u šetnju. Hodajte brže, jer ćete se tako osloboditi negativne energije, a svjež vazduh će pročistiti vaš um i razbistriti misli.

4. Pozovite prijatelja
Ne, ne kucajte mu SMS, već ga pozovite! Poziv upućen osobi u koju imate poverenja odličan je način da popričate o onome što vas muči i da dobijete pravi savjet.

5. Isprobajte nešto novo
Promjene su dobrodošle svaki put kada osjetite da vas rutina “guši”. Idite na posao putem kojim inače ne idete, učlanite se u novu teretanu, posjetite restoran u kom niste bili…

6. Isključite telefone i kompjuter
Možda niste ni svjesni koliko vas opterećuju informacije koje iz časa u čas “upijate” preko društvenih mreža ili mobilnog telefona. Priuštite sebi odmor od “spoljnog svijeta” – isključite mobilni i kompjuter, i uživajte u tišini.

7. Pjevajte naglas
Ne, ne morate da imate glas kao Monserat Kabalje ili kao Zdravko Čolić, ali možete sebi da priuštite da zapjevate naglas, makar i pod tušem. Pustite glas, a sa njim i emocije koje vas blokiraju da budete srećni.

8. Volontirajte
“Naše je samo ono što drugome damo”. Sjetite se ove izreke i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.

9. Napravite spisak stvari na kojima ste zahvalni
Češće razmišljamo o onome što nemamo i zbog čega smo nesrećni. Obrnite redosljed! Napravite spisak stvari na kojima ste zahvalni: krov nad glavom, dobro zdravlje, porodica na okupu, uspješni prijatelji, udoban krevet, kućni ljubimac, posao…

10. Jedite boraniju
Hrana i te kako može da popravi raspoloženje, pogotovo čokolada i slatkiši. Ali, ni kuhanje neće imati ništa slabiji efekat. Stručnjaci predlažu da se pozabavite pripremom boranije; ovo povrće sadrži puno aminokiselina poznatih pod nazivom L-dopa (dopamin), koje popravljaju raspoloženje i “ubijaju” depresiju.

11. Radite jogu
Veliki broj poznatih ličnosti upražnjava ovu tehniku opuštanja. Ukoliko mrzite da vježbate u grupi, pronađite na Internetu video-snimke joga-majstora i radite vježbe u vašem domu.

12. Napravite pauzu
Neraspoloženje ne prestaje? Možda vam je samo potreban dobar odmor od svega. Naspavajte se, šetajte po prirodi, prošetajte po parku.

13. Ostvarite svoju najveću želju
Svakodnevne obaveze udaljavaju nas od ostvarenja snova i velikih životnih ciljeva. Toga možda niste ni svjesni kada vas “pritisnu rokovi”, šef viče, a članovi porodice očekuju da radite sve umjesto njih. “Povucite ručnu” i sjetite se svoje najveće životne želje, a onda napravite prvi korak ka njenom ostvarenju. Činjenica da radite nešto što vas ispunjava za tren oka će vam popraviti raspoloženje.

14. Pronađite zabavu u kuhinji
Čak i ako niste vični za šporetom, spremanje najjednostavnije salate ili sendviča može da ojača vaše samopouzdanje i da vas rastereti svakodnevnih briga. Uživanje u zajedničkom obroku sa članovima porodice popravlja raspoloženje, a pohvale za dobro pripremljenu hranu učiniće da se osjećate bolje.

15. Meditirajte
Meditacija je odličan način da se opustite i ojačate odnos između vašeg uma i tijela. Uz to – besplatna je, a izuzetno korisna!

16. Udjelite kompliment
Recite koleginici da danas lijepo izgleda. Pohvalite kolegu što vam je donio kafu u kancelariju. Bićete nagrađeni osmjehom, a ubrzo očekujte i osmjeh na sopstvenom licu!

17. Sredite životni i radni prostor
Otarasite se svih nepotrebnih stvari iz vaše kancelarije i reorganizujte prostor u kom boravite – to će ga osvježiti i učiniti ga novim. Osećaj zadovoljstva kada promjenite izgled kancelarije ili životnog prostora odagnaće negativne misli.

Ne propustite