PRIPAZITE SE! Ovaj virus se prenosi rukama, A MOŽE OPASNO OŠTETITI SRCE – ovo su simptomi!

Porodica i zdravlje
PRIPAZITE SE! Ovaj virus se prenosi rukama, A MOŽE OPASNO OŠTETITI SRCE – ovo su simptomi!
.

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje lijeve ruke… Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se rijetko javlja, ali je vrlo opasna jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je jako važno prepoznati je na vrijeme i što prije potražiti medicinsku pomoć.

A i B tip

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Uslijed oštećenja stanica, srčani mišić više nije u stanju kontrahirati, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U obrani od virusa, stvaraju se antitela koja se sa njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (organizam počinje napadati vlastite stanice). Koksaki virus može trajno oštetiti srčani mišić, pa samim tim ugroziti i cjelokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se iskazuje nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestira se slično prehladi i gripi. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest s 10 lica”. Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem  ključan je za obranu od ove bolesti.

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni proljevom i gušoboljom. Tegobe koje slijede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znakovi glavobolja i povraćanje (kod dojenčadi napetost fontanela), obrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosjetljivost na svjetlost i zvuk, te neurovegetativni poremećaji – bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svijesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboljeli mora zastati i odmoriti se čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i lečenje

Prisutnost koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijaliziranim ustanovama. Lijek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od liječenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sâm izbori s izazivačem bolesti.

Ne propustite