SIMPTOM KOJI NAGOVJEŠTAVA: Analizirano je više od 200 slučajeva INFARKTA i ustanovljeno da svi pacijenti imaju NEŠTO ZAJEDNIČKO!

Porodica i zdravlje
SIMPTOM KOJI NAGOVJEŠTAVA: Analizirano je više od 200 slučajeva INFARKTA i ustanovljeno da svi pacijenti imaju NEŠTO ZAJEDNIČKO!
.

Grupa naučnika i medicinskih stručnjaka s Državnog univerziteta Mičigen otkrila je simptom za koji vjeruju da sigurno nagovještava skori infarkt.

Pod vodstvom doktora medicne dr. Džordža S. Abele, stručnjaci su anlizirali materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt, i ustanovili da je riječ o holesterolu u obliku velikih kristala.
 
Naučni tim je analizirao više od 240 slučajeva i kod 89 posto njih otkrio kristalizovani holesterol. Riječ je o veoma problematičnoj pojavi koja prati stvaranje plaka u srcu. 

Kristali se sastoje od masti, kalcijuma i drugih supstanci.

U ranijim studijama već smo pokazali da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog stanja pređe u čvrsto, obrazujući kristale. Takvo širenje može da dovede do pucanja arterijskog zida i blokira protok krvi, a posledica je infarkt ili moždani udar, objašnjava Abela.

Kako navodi naučni tim, kristali koji probiju zid arterije ne uzrokuju samo fizička oštećenja, već i podstiču lučenje tzv. hemijskih posrednika zapaljenja interleukin-1 beta, koji mogu dovesti do zapaljenja i bolesti arterija.

Ne propustite