Jednostavni savjeti za zvučnu izolaciju u stanu!

Sve za dom
Jednostavni savjeti za zvučnu izolaciju u stanu!
.

Ukoliko vi ili vaš stanodavac niste spremni uložiti mnogo novca gotovo je nemoguće potpuno zvučno izolovati stan ili apartman. Međutim, moguće je koristiti zvučne materijale koji upijaju i smanjuju neželjenu buku, a koje materijale i kako ih koristiti pročitajte u nastavku. 

Staklo je dobar provodnik svjetlosti, topline i buke, ali to ne mora uvijek biti prednost. Baš kao i hladan vazduh, buka može lako ući između stakla i čak pojačati buku. Možete ugraditi nove prozore od aluminijske stolarije ili možete probati nekoliko “uradi sam” ideja:

Noću (kada vam možda buka smeta najviše) navucite najteže i najdeblje zavjese koje se sastoje od nekoliko slojeva tkanine.
Jorgani takođe blokiraju zvukove i iako nisu estetski privlačni možete ih prebaciti preko prozora onda kada vam buka najviše smeta, a kasnije skinuti.
Provjerite šarke oko prozora i praznine. Popravite šarke i ispunite praznine stiroporom ili pur pjenom. Istovremeno ćete spriječiti i propuh i hladan vazduh koji dopire u stan.

zvucna-izolacija-sr-2016

Ako ste umorni od glasnih koraka koji vam dolaze iz stana iznad vas ili čujete svoje komšije kako pričaju ili gledaju TV možete uraditi nekoliko stvari:

Postavljanje police i debelog komada namještaja može pomoći, postavljanje stiropora na zidove i krov ili postavljanje tapeta.
Ako imate pristojan odnos sa svojim komšijama, možete započeti razgovor s njima o dodavanju materijala u njihov dom, čime ćete osigurati duplu izolaciju.
Ako buka potiče iz unutrašnjosti vašeg doma (iz drugih prostorija) onda se skoncentrišite na nabavku materijala koji upijaju zvukove kao što su debeli pamuk ili pjena. Ovi materijali su dizajnirani kako bi se postavili direktno na zidove i krovove, ali takođe mogu biti postavljeni na druge predmete namještaja kao što su visoka polica za knjige ili na vrata.

Imajte na umu da zvuk putuje po prostoriji i da ima tendenciju da se odbija od tvrde površine i apsorbuje u mekanim površinama.
Razmislite o dodavanju više tapaciranog namještaja u enterijer kao što su sofe, presvučene stolice i meke materijale poput debelog tepiha.

Ne propustite