PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: 5 stvari koje psihopate govore kako bi vas naveli da mislite da ste LUDI!

E buraz
PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: 5 stvari koje psihopate govore kako bi vas naveli da mislite da ste LUDI!
-

Kad čujete riječ "psihopata", možda ćete pomisliti  na Hanibala Lektora, ali većina psihopata su zapravo nenasilni članovi društva.

U stvari, velike su šanse da će djelovati nevino prosječnom posmatraču.

Psihopati su prije svega društveni predatori. Bez savjesti, oni su u mogućnosti koristiti šarm i manipulaciju kako bi dobili ono što žele od drugih, bilo da je to porodica, prijateljstvo, veze, radno mjesto i slično.

Oni mijenjaju svoje osobine, narav i postaju ono za što misle da vi želite da budu. I jako su dobri u tome.

No, kada im više ništa ne treba od vas, tada počinje ludo ponašanje. Ove su neke zajedničke fraze koje ćete čuti od psihopata koji želi da posumnjate u svoje psihičko zdravlje.

1. "Previše sve analiziraš"

Naravno, postoje ljudi koji previše analiziraju situacije. Razlika sa psihopatama je u tome, što ćete uvijek retrospektivno otkriti da ste bili u pravu. Oni namjerno rade stvari kako bi vas doveli do toga da se osjećate na rubu ili da postanete paranoični. Kada ih počnete ispitivati jer nešto posumnjate, oni vas optuže da previše analizirate situaciju. Ali onda mjesec dana kasnije, otkrićete istinu. Psihopate žele da sumnjate u svoju intuiciju i da se osjećate kao ludi detektiv, zbog čega se osjećate loše, a zatim vas okrivljuju za to što vam je loše.


2. "Mrzim dramu"

Pa ipak, uskoro ćete otkriti da više drame okružuje njih od bilo koje osobe koju ste ikada upoznali. Psihopati će vas prvo idealizovti i izdizati iznad svih ostalih, hvaleći vas zbog vaše savršene, mirne i jednostavne prirode. Ali pošto je njima  stalno dosadno, to nikad ne traje dugo. Oni su patološki lažljivci, serijski varalice i vječne žrtve.
Neće proći dugo i ove osobine će neminovno početi izlaziti na površinu i uzrokovati veliku konfuziju. Svaki put kada spomenete svoju zabrinutost ili nezadovoljstvo, oni će reći kako "mrze dramu" i učinitće da se osećate loše što reagujete na njihovo loše ponašanje.

3. "Ti si tako osjetljiv"

Psihopate stvaraju emocije u drugim ljudima – to je ono što oni čine. Nakon konstantnog  – 24/7 obasipanja pohvalama i laskanjem, oni će vas ignorisati nekoliko dana  i onda će pričekati vašu reakciju. Kada konačno to i učinite, optužiće vas da ste preosjetljivi. Vređaće vas, omalovažavati i kritikovati (obično u stilu zadirkivanja), gurajući vaše granice sve dok konačno ne progovorite. Onda oni koriste vaše reakcije koje su sami potakli da vas prikažu ludima. U roku od nekoliko nedjelja, psihopate mogu izuzetno lako osobu pretvoriti u neprepoznatljivu hrpu nesigurnosti i sumnje u samoga sebe.

4. "Ne razumiješ me"

Naravno i zdravi parovi imaju nesporazume. No, kada ste s psihopatom, on će namjerno reći stvari za koje zna da će vas isprovocirati. A onda kada reagujete, on će to okrenuti protiv vas i optužiti vas za nerazumijevanje. Čak će i negirati da je tako nešto ikad rekao. Činjenica je da ste savršeno dobro shvatili što je rekao. On  vas samo pokušava navesti da sumnjate u svoj razum.

5. "Ti si lud/ljubomoran/ogorčen/zaljubljen u mene"

Nazivanje takvim imenima obično počinje kada stvari ubrzano idu nizbrdo. Prema psihopatama, svi njihovi bivši partneri, kolege i prijatelji su ludi, ljubomorni, ogorčeni ili zaljubljeni u njih.

Jedini izlaz iz toga je prekid svakog kontakta. To znači da nema poruka, poziva, imejla, čak ni Facebook prijateljstva. U protivnom, možete biti sigurni da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se osjećate ludi. Dobra vijest je – kada vas psihopata pokušava navesti da  sumnjate u svoju intuiciju, to znači da im vaša intuicija uzrokuje nevolje.

Psihopate nastoje psihički uništiti svakoga ko bi mogao ugroziti njihovu iluziju normalnosti u svijetu. Dakle, kada započnu igrati mentalne igre s vama, to je zapravo čudna indirektna počast vašoj sposobnosti primećivanja "greške" u njima.

 

(Novi.ba/atma.hr)

 

Ne propustite