HITNO UPOZORENJE: Ako koristite OVU pastu za zube, odmah je bacite!

Kiosk
HITNO UPOZORENJE: Ako koristite OVU pastu za zube, odmah je bacite!
.

FDA je uputila upozorenje ove sedmice navodeći kako će zabraniti triclosan – zajednički antibakterijski agens koji se koristi u sapunima, deterdžentima, igračkama, kozmetici i pasti za zube. Očigledno, hemikalija predstavlja visok stepen zdravstvenih rizika i nuspojava.

“Na temelju znanstvenih dokaza, ravnoteža koristi i rizika je povoljna za ove proizvode”, izjavila je Andrea Fischer, glasnogovornica FDA-e.

“Opasnosti triclosana (i srodnih antibakterijskih hemikalija, triclocarban) su mnogi”, rekli su u priopćenju Vijeća za obranu prirodnih resursa. “Za početak, to je endokrini poremećaj, što znači da ometa važne hormonske funkcije, koje mogu izravno utjecati na mozak i naše imunološke i reproduktivne sisteme”.

Ova hemikalija je poremetila poremetila regulaciju štitnjače, testosterona i estrogena, što može stvoriti niz pitanja, uključujući rani pubertet, lošu kvalitetu sperme, neplodnost, pretilost i rak. Istraživanja su pokazala da može dovesti do oštećenog učenja i pamćenja, pogoršati alergiju i oslabiti funkciju mišića. Utjecaji dugotrajne izloženosti tijekom razvoja fetusa, mogu biti osobito teški, što rezultira trajnim oštećenjem.

Ne propustite