ALARMANTNO: Izdata uzbuna za sve vatrogasce, POŽARI SE JOŠ ŠIRE, u pomoć stiže i vojska!

Region
ALARMANTNO: Izdata uzbuna za sve vatrogasce, POŽARI SE JOŠ ŠIRE, u pomoć stiže i vojska!
.

U ranim jutarnjim satima utorka na požarišta Promine kod Drniša stiglo je iz Karlovačke županije 28 novih vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila, te ih je sada na raznim požarištima ukupno 42-je sa 13 vozila.

Vod od 28 vatrogasaca vodi Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković koji kaže da su na požarište zapadnog djela Promine raspoređeni u osam sati, te su dobili zadatak da lokaliziraju, spriječe širenje požara koji se zavukao u nekoliko kotlina na padinama Promine.

"To su lokacije na kojima se ne očekuje djelovanje zračnih snaga već naših zemaljskih. Hvatamo ovo dopodnevno vrijeme dok nema jakog vjetra te na ovoj lokaciji mijenjamo kolege iz Zagreba, da se mogu odmoriti, rekao je Franković Hini telefonom s požarišta.

Kod kuće je u pripravnosti još 40 vatrogasaca, bilo za potrebe intervencija u Karlovcu ili za pomoć kolegama na požarištima priobalja, saznaje Hina u Županijskoj vatrogasnoj zajednici.

Vatrogasci su došli sa sedam vozila iz Karlovca, Mahićna, Dvorišća Ozaljskog, Orlovca, Vojnoća, Koritinje i Slunja, a vatrogasci su još i iz Slunja, Rakovice, Ozlja, Vrhovca, Kašta, Jurova i Siće.

acffa70e82cc8b030111

Kako stanovnici Karlovačke županije ne bi pomislili da su zbog toga nezaštićeni zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Miroslav Rade ističe da operativna sposobnost nije umanjena jer je u pripravnosti još 40 vatrogasaca te da profesionalna Javna vatrogasna postrojba radi u uobičajenim smjenama.

"Kada kažemo 40 ljudi, to su oni koji su oslobođeni od posla i spremni su krenuti odmah za potrebe intervencija u Karlovcu ili za ispomoć nekome. Osim toga u cijeloj županijskoj Vatrogasnoj zajednici nas je oko 1.200 osposobljenih za razne intervencije koje bi možda zatrebale, samo u Karlovcu je tristo dobro obučenih vatrogasaca", rekao je Rade.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili osim Karlovčana i kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Rano jutros održan je sastanak Kriznog stožera u zgradi Zadarske županije na kojem su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije Željko Šoša, zadarski župan Božidar Longin i Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a, piše Dnevnik.hr.

- Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Požar su gasili vatrogasci iz 15 županija. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trebala ojačati. Najbitnije je da nitko nije povrijeđen - rekao je Slavko Tucaković. 

 

(24sata.hr)

Ne propustite