Otkriveni detalji ubistva vozača kombija iz Barcelone: "Pokazao je na pojas i viknuo 'Alah je velik'"

Svijet
Otkriveni detalji ubistva vozača kombija iz Barcelone: "Pokazao je na pojas i viknuo 'Alah je velik'"
.

Nakon što je ubila glavnog napadača u Barceloni Younesa Abouyaaqouba policija je u ponedjeljak rekla kako je svih 12 članova skupine koja je izvršila terorističke napade u Kataloniji ubijeno ili uhićeno, ali da nastavlja istragu.

Malo iza 17 sati u ruralnom području pored gradića Subiratsa, udaljenog 50 kilometara od Barcelone, policija je vatrenim oružjem ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaqouba. On je "izravno ubio 14 osoba u četvrtak" u Barceloni, glavnom gradu sjeveroistočne pokrajine Katalonije, rekao je Carles Puigdemont, predsjednik Katalonije na konferenciji za medije.

Prvo je jurećim kombijem pregazio prolaznike ostavivši 13 mrtvih a onda je prilikom bijega ubio vlasnika automobila kojim je pobjegao iz Barcelone.

"Jutros smo rekli da nam je bio prioritet razmontirati ovu skupinu odgovornu za napade u Kataloniji. Uvijek smo govorili da je ona sastavljena od 12 osoba", rekao je šef policije Josep Lluis Trapero novinarima u Barceloni. "No akcija nije gotova. Istraga u međunarodnom okviru nastavit će se iduće sedmice i mjeseci".

Od 12 osumnjičenih za pokušaj napada eksplozivnim materijalom u Kataloniji, koji se pretvorio u napade jurećim vozilima i noževima u gradovima Barceloni i Cambrilsu, niti jedan više nije na slobodi. Uhićena su 4 člana koji će u utorak izaći pred suca u Madridu, 2 člana su poginula u eksploziji kuće u mjestu Alcanar, 5 je ubijeno u Cambrilsu dok je posljednji likvidiran nakon dojave građana.

U ponedjeljak su Interpol i španjolska policija krenuli u potragu za Abouyaaqoubom, posljednjim članom, distribuiravši njegove fotografije diljem zemlje. Policija mu je bila izgubila trag nakon što je u četvrtak oko 18.40 sati ostavio ukradeni automobil Ford Focus, s ubijenim vlasnikom, desetak kilometara izvan Barcelone u mjestu Sant Just Desvem.

U ponedjeljak je oko 15.30 sati policija primila dva telefonska poziva, gotovo u isto vrijeme, s informacijom da bi se Abouyaaqoub mogao nalaziti u ruralnom području pored mjesta Subirats s oko 3.000 stanovnika, rekao je Trapero na konferenciji. Mjesto se nalazi oko 40 kilometara od mjesta gdje je u četvrtak policija pronašla Ford s ubijenim vlasnikom.

Jedna žena je nazvala policiju i rekla da se mimoišla s muškarcem "za kojeg nema sumnje" da je osoba koju je vidjela na fotografijama i koju traži policija. Dodala je kako joj je bilo čudno što je muškarac toplo obučen po takvoj vrućini, što nosi duge rukave i široku odjeću. Uskoro je tamo stiglo vozilo policijske ophodnje. Policajci su izašli i krenuli malom rubnom cestom u potragu. U vinogradu su primijetili čovjeka kako se skriva i povikali "ruke uvis", ispričao je šef policije.
Mladić je imao raskopčanu košulju ispod koje je bila majica i pojas.

"Pokazao je na pojas i viknuo 'Alah je velik'", rekao je Trapero. Policajci su ga ustrijelili a kasnije je otkriveno da nije imao eksploziv. "Simulirao je lažnim pojasom poput onih u Cambrilsu no mogao je to biti pravi pojas s eksplozivom", dodao je Trapero. Ispod košulje su mu pronašli više noževa koji su poslani na analizu kako bi se utvrdilo da li je nekime od njih ubijen 34-godišnji vlasnik Forda.

Ne propustite