VJEČNA DILEMA: Koliko često je potrebno mijenjati posteljinu?

Sve za dom
VJEČNA DILEMA: Koliko često je potrebno mijenjati posteljinu?
.

Ako jednom sedmično mijenjate plahte i jastučnice, uklonit ćete ostatke kože, prašine, masnoće i druge prljavštine koja se nakupila na krevetu tokom sedmice. O čemu još trebate voditi računa?


Svaka šesta osoba čeka mjesec dana ili duže pa tek onda mijenja plahte. Ako spavate s nekim, mijenjate plahte svakih sedam dana, a ako ste u krevetu sami, najduže svakih 14 dana. Perite na visokim temperaturama, najmanje na 60°C kako biste ubili što više bakterija i grinja.

Poplune i jastuke perite barem jednom godišnje. Većina jastuka se može staviti u mašinu za pranje rublja, ali pazite na upute koje stoje na etiketi. 

feb34f2f72dabd287fe3fb72c80009f2

Grinje, moljci, bakterije i plijesni uživaju u toplom prostoru u kojem nema cirkulacije zraka. Zbog toga je bitno redovno zračiti prostor otvarajući prozore i druge izvore svježeg zraka. Deset minuta na dan je sasvim dovoljno.

interiorim-com-tumblr-green-forest-nature-window-6199

Madrac je odlično stanište za grinje, a njihov veći broj uzrokuje i astmu i alergije. Usisavajte madrac barem dva puta godišnje i presvlačite zaštitnim plahtama koje se mogu oprati u mašini.

Pod spavaće sobe usisavajte barem jednom sedmično, posebno pazeći da dosegnete ćoškove i mjesto pod krevetom gdje moljci znaju ostaviti jajašca. Preko parketa prođite čistom vlažnom krpom.

nightstand-cargo-wh-428806

Noćni ormarići znaju biti jedno od najprljavijih mjesta u spavaćoj sobi. Ljudi jedu ili piju u krevetu, stavljaju hranu i piće na ormarić pretpostavljajući da je čist. Dezinficirajte ormarić barem jednom sedmično. 

Ne propustite