KRVNA OSVETA? KAKO JE UBIJEN BALKANSKI KRALJ PROSTITUCIJE Ubica mu je prišao i glasno uzviknuo: "Sada si beskoristan"

Svijet
KRVNA OSVETA? KAKO JE UBIJEN BALKANSKI KRALJ PROSTITUCIJE Ubica mu je prišao i glasno uzviknuo: "Sada si beskoristan"
.

Makedonska policija do sada je saslušala tridesetak ljudi, ali još nije stigla do ubojice nekadašnjeg makroa i jednog od istaknutijih članova albanske mafije Dilavera Bojkua zvanog Leku, 58-godišnjaka ubijenog 14. augusta na plaži u Strugi, ispred objekta kojeg je bio vlasnik. 

Pozivajući se na relevantan izvor koji je bio prisutan u trenutku ubistva, ubojica Dilavera Bojkua (58) je nakon zločina, na srpskom jeziku glasno prokomentirao ubojstvo koje je netom prije počinio. 

Bojku je tog dana sjedio u svom restoranu zajedno s prijateljem iz rodnog sela Velešta. U jednom trenutku u restoran je ušla nepoznata osoba i prišla mu s leđa. Izvadila je pištolj "magnum" i pucala mu u glavu, piše Telegraf. Bojku je pao na zemlju, a ubojica je počeo bježati prema stadionu Karaorman.

Gosti hvatali ubojicu, ali pucao i na njih

Za njim su potrčala dva gosta restorana u namjeri da ga uhvate, ali su odustali kad je ubojica pucao i na njih. Ubojica je zatim sjeo na motor, koji je unaprijed bio pripremljen, i pobjegao. Od tada se za njim traga.

Policija je u međuvremenu napravila fotorobot ubojice. Radi se o muškarcu slabije tjelesne građe starom oko 30 godina i visokim oko 170 centimetara. U vrijeme ubojstva imao je tamnu majicu, tamne kratke hlače i tamne sandale. Na glavi je imao bijelu kapu i tamne naočale za sunce. Već danima se u javnosti spekulira kako je riječ o krvnoj osveti. Upućeni u zbivanja u makedonskom podzemlju uvjereni su da je motiv zločina krvna osveta, odnosno, da je Dilaveru presudio otac ubijenog 23-godišnjaka Sitema Istrefija. Obitelji Istrefija i Bojku sukobile su se zbog koncesija plaža na obali Struškog jezera, a sve je eskaliralo krajem 2015. godine u oružanom obračunu u kojem je ubijen Sitem Istrefi.

Krvna osveta ipak nije motiv?

No Nova Makedonija, dnevnik iz Skoplja, odbacuje krvnu osvetu kao motiv ubistva. Pozivajući se na izvor koji se nalazio u neposrednoj blizini u trenutku kad je Bojku ubijen, prenose ubojičine riječi. Ubojica je navodno odmah nakon zločina na srpskom jeziku glasno izgovorio: "Sada si beskoristan". Ubistvo s leđa također sugerira da se ne radi o krvnoj osveti jer se krvna osveta izvršava licem u lice, barem je takav običaj te sulude prakse. 


U prilog tezi da se ne radi o krvnoj osveti svjedoče i riječi ljudi bliskih obitelji ubijenog Dilevera Bojkua. Naime, prema ovom izvoru na koji se poziva "Nova Makedonija", obitelji Bojku javio se netko iz obitelji Istrefi koji se predstavio i rekao: "Ovo nije moj posao. Ja ću sam uzeti krv“, što jasno ukazuje da ubojstvo nekadašnjeg makroa i jednog od glavnih bosova albanske mafije nije klasična krvna osveta, već motiv treba tražiti na drugoj strani.

Nije isključeno da ga je likvidirala mafija koja na Zapadu drži primat u prostituciji jer im je zasmetalo što je Bojku svoje pipke raširio u Austriji i Engleskoj.
Bojku godinama bio jedan od vodećih balkanskih kriminalaca

Podsjetimo, Dilaver Bojku bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem. Nekadašnji američki ambasador u Makedoniji, Lawrence Butler, prozvao ga je "najpoznatijim državljaninom Makedonije", a istraživali su ga i američki FBI te Interpol, piše Blic.

Posao je vodio iz struškog sela Velešta. U tom su se selu do 2006. godine održavale "aukcije" djevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutirane na Balkanu i u državama bivšeg SSSR-a. Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport žena iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine. Jedan je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala završavala su u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je glasilo kao mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imao od 200 do 250 žena koje su bile spremne za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso".

Makedonska policija svojevremeno je procjenjivala da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, piše RTS. Protiv njega je policija podnijela čak 17 kaznenih prijava zbog podvođenja, a uhićen je nekoliko puta.

Ne propustite