OPREZ NA ODMORU: Ako ovo radite, na meti ste provalnika!

Sve za dom
 OPREZ NA ODMORU: Ako ovo radite, na meti ste provalnika!
.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, lopovi u stanove najviše provaljuju tokom godišnjeg odmora i vikendom, a prije provale nerijetko prate žrtvu, provjeravaju telefonski broj ili zvone na vrata tobože tražeći bivše stanare.

Napišete li na Twitteru ili Facebooku kako uživate na nekoj destinaciji, to je kao da ste objavili provalnicima da su vrata stana otvorena, tvrde američki stručnjaci. Ako su na profilu još objavljene i fotografije kućnih zabava ili enterijera, bit će im se lako snalaziti. Zato je mnogo bolje objaviti dojmove i fotografije nakon putovanja, a ne najaviti ga unaprijed. 

openwindow


Prozori ili balkonska vrata ne smiju ostati otvoreni, čak ni tokom kratkog izleta jer lopovi vješto koriste takve prilike te mogu neopaženo ući u stan.

Ne preporučuje se ostaviti spuštene roletne na prozorima jer su one jedan od pokazatelja da su ukućani na putovanju - ako lopovi primijete da su spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. 

Natrpani poštanski sandučić upućuje na to da nema nikoga ko bi skupio pristiglu poštu i poziv je provalnicima da uđu u kuću, pa se savjetuje odabrati prijatelja koji će svakih nekoliko dana skupiti pisma i časopise.

keys-under-doormat

Ključ od stana bolje je ne ostavljati ispod otirača ili posuda za cvijeće jer lopovi znaju gdje trebaju tražiti. Ključ je najbolje ostaviti prijatelju ili susjedu kojem vjerujete te koji s vremena na vrijeme može obići stan. Ostavite mu i adresu na kojoj ćete boraviti te broj telefona na koji vas može dobiti. 

Prije odlaska na godišnji odmor novac i zlatni nakit preporučuje se povjeriti bližoj rodbini na čuvanje ili pohraniti u trezor banke. Radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska u slučaju krađe, dobro je fotografirati dragocjenosti te zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe). 

4868035

Utičnice s timerom na koje je ukopčano svjetlo ili namještanje televizora da se pali nekoliko puta na dan stvaraju dojam da je netko u kući. Ako u kući nemate takvu tehnologiju, pomoći će i prijatelj od povjerenja koji može navratiti ili, još bolje, prespavati kod vas.

 

Ne propustite