ZIMI GRIJE, LJETI HLADI: Kako najefikasnije izabrati ovaj važan dio svakog doma?

Sve za dom
ZIMI GRIJE, LJETI HLADI: Kako najefikasnije izabrati ovaj važan dio svakog doma?
.

Pri odabiru klima uređaja moramo uzeti u obzir više faktora koji utječu na njegovu ispravnost.

Prioritet je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji to će vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove. Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30%) nego što nam je potreban u hlađenju.

bedroom-air-conditioner-1-bedroom-air-conditioning-units-air-conditioning-unit-for-bedroom-1024x768


Klasični klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dole navedeni kriteriji, ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade,  jer ne mogu postići zadanu temperaturu, trošeći uz to i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Ovi uređaji su preporučeni za one prostorije kojima je prioritet hlađenje a koristit će se za grijanje u prijelaznim periodima, kao što je proljeće- jesen.
Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, ili poslovni prostor. Prvo što je potrebno vidjeti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem poslovnom prostoru koji nema previše zidova jedan uređaj biti dovoljan.

air-con-home


Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja, odnosno grijanja, prostora nakon zatvaranja vrata.
Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu, pa se uzima u obzir broj ljudi koji će boraviti u prostoriji. 
Osim navedenog, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (rasvjeta, računala, televizori, rashladni uređaji, ...), a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

Ne propustite