Kakvo vrijeme nas čeka u septembru, kad stiže prvi snijeg?

Bosna i Hercegovina
Kakvo vrijeme nas čeka u septembru, kad stiže prvi snijeg?
.

Iako bh. meteorolozi, nakon iznimno vruće subote, najavljuju zahlađenje uz kišu, ono neće potrajati. Već prvih dana sljedeće sedmice temperature ponovo rastu i penju se do 30 i više stepeni. A sudeći po meteorološkim najavama, sve do kraja mjeseca i dalje će biti vrlo vruće i sparno, uz mogućnost rijetkih kratkotrajnih pljuskova.


 
Prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću jesen objavio je jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa, američki Accuweather, koji najavljuje da će jesen donijeti značajne promjene vremenskih prilika diljem Evrope, ali tek nakon septembra.

To znači da će, nakon vrućeg i suhog ljeta, i početak sljedećeg mjeseca biti bez padavina s temperaturama iznad prosjeka, zbog čega će se nastaviti i velika opasnost od požara,prenosi Fokus. Ipak, nakon suhog septembra, prvo u Italiji, a potom i na Balkanu mogu se očekivati obilnije kiše koje će donijeti spas od suše.

Prema najavama Accuweathera, kiše u Italiju i na Balkan stižu u oktobru i novembru, što će pogodovati poljoprivredi koja je dosad patila zbog hladnoće tokom proljeća i brutalnog vala vrućina tokom ljeta.

U oktobru će Evropu zahvatiti kiša, dok se u novembru padavine smanjuju, ali stiže i osjetno zahlađenje pa bi krajem ovog mjeseca prvi put moglo i zasniježiti.

Ne propustite