Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na Igmanu

Bosna i Hercegovina
Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na Igmanu
.

Na Igmanu će danas biti odata počast i položeni vijenci na spomen-obilježju, povodom 22. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew) i francuskog vojnika Stefana Raula (Stephan Reault).

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO u BiH, EUFOR-a, OSCE-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima prisutnima će se obratiti najviši dužnosnici i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ambasade SAD u BiH i Ambasade Republike Francuske u BiH.

Podsjećanja radi, 19. augusta 1995. godine Džozef Kruzel, Robert Frejdžer i Nelson Dru, američke diplomate iz Kabineta Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke), specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona (Bill Clinton) i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejdžera.

Ne propustite