POLICIJA OBJAVILA FOTOGRAFIJE TERORISTA: Njih traže, planirali su nešto veće, ali plan im je propao!

Svijet
POLICIJA OBJAVILA FOTOGRAFIJE TERORISTA: Njih traže, planirali su nešto veće, ali plan im je propao!
.

EKSPLOZIV DETONIRAO PRIJE VREMENA, NJIHOV PLAN PROPAO...

Počinitelji terorističkih napada u Španjolskoj u početku su planirali upotrijebiti eksplozivne naprave kako bi prouzročili puno veći broj smrti i ozljeda, ali plan im se izjalovio kad im je eksploziv detonirao prije vremena.

Naime, katalonska policija priopćila je da je kuća u Alcanaru, dvjestotinjak km južno od Barcelone, uništena u eksploziji u srijedu navečer, dan prije jučerašnjih napada, pri čemu je jedna osoba poginula. Katalonski šef policije Jose Lluis Trapero otkrio je da je policija pronašla eksplozive u uništenoj kući te da "radi na hipotezi da su ovi napadi bili pripremani u toj kući", prenosi CNN.

Nisu mogli iskoristiti eksploziv, pa su prešli na plan B

Ako je ovaj scenarij točan, to znači da teroristi zbog ove slučajne eksplozije nisu mogli iskoristiti bombe koje su planirali upotrijebiti u napadima u Barceloni, Cambrilsu, a možda i drugdje, zbog čega su ti napadi bili "rudimentarniji nego što je su originalno planirali", rekao je Trapero. Stoga su odlučili iskoristiti kombi kao oružje kojim su ubili 14 ljudi i ozlijedili još preko 130.

Ovo otkriće upućuje na alarmantan zaključak da je visoko organizirana teroristička ćelija, povezana s Islamskom državom koja je preuzela odgovornost za napade, prošla "ispod radara" policije i obavještajnih službi sve dok nisu slučajno digli u zrak kuću u kojoj su pripremali eksplozive, ali su svejedno nakon toga uspjeli izvesti dva improvizirana napada sljedeći dan. 

Četvero uhićenih - troje Marokanaca i jedan Španjolac

Policija je je naknadno uhitila četvero osumnjičenih u dobi od 21 do 34 godina - tri marokanska i jednog španjolskog državljanina - ali nijedan od njih prethodno nije bio pod prismotrom protuterorističkih službi, piše Index. 

Policija je također rano jutros presrela i u razmjeni vatre ubila četvoricu terorista u Cambrilsu, nakon što su se Audijem A3 zabili u pješake i ozlijedili sedmero ljudi, od kojih je jedna žena naknadno preminula. Policija je priopćila da su u autu imali sjekire i noževe, kao i lažne eksplozivne pojaseve.

Španjolski premijer Mariano Rajoy danas je nazvao napad u Barceloni džihadističkim terorizmom i proglasio tri dana žalosti u cijeloj zemlji.

barcelona-terror-attack-afp-650x400-51502985518

Objavljene fotografije terorista

Katalonska policija objavila je fotografije i imena četvorice muškaraca za kojima još uvijek traje potraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Barceloni. 

Moussa Oukabir, 17-godišnjak, je jedan od njih. Sumnja se da je on vozio kamion kojim je ubijeno 13 osoba, ali te informacije policija i dalje provjerava. Informacija da je ubijen vozač kamiona, koju su prenijeli španjolski mediji, još nije potvrđena.

Trojica muškaraca s fotografije također su identificirani. Radi se o Saidu Aallaau, Mohamedu Hychamiju i Younesu Abouyaaqoubiju. Svi su državljani Maroka i živjeli su u gradu Ripollu.

Do sada su uhićene četiri osobe, trojica Marokanaca i jedan Španjolac, dok je policija ubila pet osoba u Audiju A3 koji su ubili jednu osobu u Cambrilsu.

Ne propustite